Exnáměstek Závodský neuspěl s žalobou proti odvolání z funkce na ministerstvu

Někdejší náměstek ministra financí Ondřej Závodský neuspěl s žalobou, kterou napadl své odvolání z funkce po nástupu ministryně Aleny Schillerové (ANO). Pražský městský soud v pátek konstatoval, že právník a whistleblower byl odvolaný v souladu se zákonem. Napoprvé přitom rozhodl opačně a dal Závodskému zapravdu, nyní se ale musel řídit názorem Nejvyššího správního soudu (NSS), který původní rozsudek zrušil. Páteční verdikt je pravomocný, lze se proti němu bránit kasační stížností.

Soud se neztotožnil s tvrzením žaloby, že systemizace schválená kabinetem Andreje Babiše (ANO), na jejímž základě přišel Závodský o místo, byla účelová. „Soud provedl relevantní důkazy navržené žalobcem, z žádného však nelze vyvodit, že by úprava systemizace sledovala jiný než legitimní cíl spočívající v racionalizaci vykonávaných činností a zvýšení efektivity řízení,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Ivanka Havlíková. Šikanózní nebo diskriminační motivaci pro přijetí organizační změny soud rovněž neshledal.

Závodský pracoval na ministerstvu financí jako nominant lidovců od roku 2014, tedy v době, kdy byl ministrem Babiš. Řídil sekci, pod kterou spadaly například hazardní hry. V prosinci 2017 byl krátce po nástupu Schillerové odvolán, následně kvůli tomu podal správní žalobu na náměstka ministra vnitra pro státní službu. Změny vyplývající ze systemizace se podle něj převážně dotkly náměstků, kteří byli členy či sympatizanty KDU-ČSL, tedy koaličního partnera z předchozí vlády.

„Pan Babiš a paní Schillerová se netajili tím, že se mnou pracovat nechtějí, protože dělám věci, které nechtějí,“ uvedl minulý týden u soudu Závodský. Vztahy mezi ním a Babišem se podle něj zhoršily poté, co jakožto náměstek odmítl splnit pokyny ohledně konkrétních transakcí, na nichž měl Babiš osobní zájem. „Následovalo velmi sprosté vyjádření pana ministra (Babiše), že na ministerstvu rozhodně dál pracovat nebudu a že si se mnou paní Schillerová poradí,“ vypověděl exnáměstek, pod nějž spadal i odbor, který kontroloval ubytování Schillerové ve státní budově.

Pilný popřel, že na něj tlačil Babiš

Babiš poté ve vládě skončil kvůli podezřením z obcházení daní nebo ovlivňování médií a ministrem se před Schillerovou na půl roku stal další člen ANO Ivan Pilný. Podle Závodského mu Pilný několikrát řekl, že na něj Babiš tlačí, aby se náměstka zbavil. Pilný to ale nyní z pozice svědka popřel a tvrdil, že Babiš v té době neměl s ministerstvem nic společného a nic s ním nekonzultoval.

Závodský, který později působil v Nadačním fondu proti korupci a nyní ho zaměstnává ministerstvo práce, se u soudů původně neúspěšně snažil zrušit danou systemizaci jako takovou. NSS mu ale tehdy vzkázal, že vládní rozhodnutí o počtu služebních a pracovních míst ve státní správě nelze přímo napadnout správní žalobou. Soudy se jím ale mohou zabývat jako podkladovým aktem, když řeší například právě žaloby úředníků odvolaných či přeřazených na základě systemizace.

V minulosti Závodský pracoval rovněž v Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra, kde upozornil na podezřelé smlouvy. Od protikorupčního fondu za to dostal v roce 2011 cenu za odvahu. Proti ministerstvu financí podal návrh na exekuci kvůli nevyplacení odchodného více než 650 tisíc korun. Úřad mu následně peníze poslal.