TÉMA

Nadační fond proti korupci

Exnáměstek Závodský neuspěl s žalobou proti odvolání z funkce na ministerstvu

Někdejší náměstek ministra financí Ondřej Závodský neuspěl s žalobou, kterou napadl své odvolání z funkce po nástupu ministryně Aleny Schillerové (ANO). Pražský městský soud v pátek konstatoval, že právník a whistleblower byl odvolaný v souladu se zákonem. Napoprvé přitom rozhodl opačně a dal Závodskému zapravdu, nyní se ale musel řídit názorem Nejvyššího správního soudu (NSS), který původní rozsudek zrušil. Páteční verdikt je pravomocný, lze se proti němu bránit kasační stížností.
26. 4. 2024|

Férovost českých voleb budou hlídat čtyři mezinárodní experti. Nevládní organizace plošný dohled nechystají

Na regulérnost průběhu kampaně, rovnoprávnost žen nebo svobodu projevu budou během říjnových voleb do Poslanecké sněmovny dohlížet experti z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Její čtyřčlenná mise začne v Česku působit ve čtvrtek. ČT to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Naopak oslovené nevládní organizace monitoring voleb neplánují.
21. 9. 2021|

V obci Holubice se přou o herní automaty. Rozhodne referendum

Atmosféra v Holubicích na Vyškovsku se přiostřuje. Důvodem je referendum, v němž budou příští týden 24. a 25. května obyvatelé rozhodovat, zda má být v obci kasino s videoloterijními terminály, tedy hracími automaty, nebo bez nich. Na jedné straně stojí odpůrci hazardu, kteří svojí snahou a získáním dostatečného množství podpisů zajistili konání plebiscitu, na druhé straně jsou starosta Petr Hanák (KDU-ČSL) a samotná firma European Data Project (EDP), kteří rozesílají zprávy a dopisy občanům o finančních dopadech pro obec, kdyby lidé automaty odmítli.
15. 5. 2019|