Evropská komise odmítla žádost o odklad, česká opatření proti střetu zájmů chce znát do středy

Evropská komise odmítla dvouměsíční odklad termínu, dokdy chce od českých úřadů dostat přehled opatření, kterými republika brání střetu zájmů. Posunula jej pouze z 8. na 22. září. Upozornil na to iRozhlas.cz, který má k dispozici dopis, kterým bruselské Generální ředitelství pro regionální politiku žádost odmítlo. Komise již dříve varovala, že by důsledkem nedostatečné ochrany před střetem zájmů mohlo být zastavení čerpání peněz z evropských fondů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) je však přesvědčena, že to nehrozí, Česko podle ní plní vše, na čem se s Evropskou komisí domluvilo.

Původně měly české úřady poslat do Bruselu informaci o tom, jakým způsobem se v současnosti kontroluje střet zájmů, do 8. září. Ministerstvo pro místní rozvoj žádalo šedesátidenní odklad, dostalo však pouze dva týdny.

„S ohledem na slyšení našeho Generálního ředitelství dne 27. září 2021 ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu trvám na tom, abych do 22. září obdržel vyčerpávající stav provedení,“ citoval rozhlas z dopisu Francka Séberta z Generálního ředitelství pro regionální a městskou politiku, které je orgánem Evropské komise.

Mluvčí ministerstva Vilém Frček uvedl, že úřad připravuje odpověď na požadavek Bruselu, ale podrobnosti nesdělil s tím, že „na žádost Evropské komise je veškerá komunikace důvěrná“.

Dostálová: Odpověď odešleme včas

Ministryně Klára Dostálová (za ANO) je přesvědčena, že i když Komise nevyhověla žádosti o odklad, její úřad odešle dopis včas. Očekává také, že bude Komise spokojena, byť i ona zdůraznila, že nemůže kvůli požadavku na důvěrnost říct podrobnosti.

„Chtěli jsme větší čas, na druhou stranu kolegové okamžitě, jak přišel požadavek z Bruselu, začali na těch věcech pracovat. Takže si myslím, že odpověď je pozitivní. Nebudu naznačovat nic, ale z toho, že jsem řekla, že je pozitivní, si dovedete představit, že ministerstvo průmyslu a obchodu implementovalo metodické doporučení číslo 10, které vydal národní orgán pro koordinaci,“ uvedla Dostálová.

Opoziční senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) se ovšem domnívá, že „pokud je opravdu všechno v pořádku, tak má (Dostálová) psát informaci do Bruselu a žádný důvod k natahování není“. Míní však, že stále přetrvává problém s kontrolními mechanismy na ministerstvu průmyslu a obchodu. „Operační program pana ministra Karla Havlíčka (za ANO) nekontroloval dlouhodobě skutečné majitele příjemců projektů,“ poznamenal.

Také europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) žádosti o prodloužení lhůty nerozumí. „Ty požadavky od Evropské komise přišly již před několika měsíci, všichni jsme věděli, o co jde. Jsem přesvědčena o tom, že české úřady v tuto chvíli pouze zbytečně zdržují,“ řekla v Událostech, komentářích.

Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO) v reakci odmítl, že by šlo o oddalování jakéhokoliv problému. „Prostě se nám jen zbrzdila implementace nějakého určitého úkonu. Ale nemění to nic na tom, že to stejně splníme,“ uvedl ve vysílání ČT24.

Právě tím, že se ještě nepodařilo zavést všechna opatření, která Evropská komise požaduje, Česká republika žádost o odklad zdůvodňovala.

Události, komentáře: Diskuse europoslankyně Vrecionové (ODS) a poslance Bžocha (ANO) (zdroj: ČT24)

Opozice má obavy, že EK pozastaví dotace

Evropská komise v srpnu varovala, že pokud se kontrola střetu zájmů nezlepší, mohla by pozastavit vyplácení dotací.

Ministryně pro místní rozvoj však ujistila, že ničeho takového se nebojí. „Reagujeme v termínech, jak Evropská komise chce, plníme všechno, na čem jsme s Evropskou komisí domluveni. I termín 22. 9. stihneme,“ řekla.

Naopak senátor Wagenknecht si myslí, že zastavení dotací „extrémně hrozí“, a to v řádu dnů až týdnů. Současná situace je podle něj podobná kauze ROP Severozápad, která vyústila v přerušení proplácení dotací pro regionální projekty v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Zastavení dotací se obává i Vrecionová, tuto hrozbu označila za „velmi vážnou“. Naopak Bžoch tvrdí, že tato hrozba „není momentálně reálná“.

Audit: Babiš kontroluje svěřenské fondy, do kterých vložil Agrofert

Zavedení opatření k zamezení střetu zájmů začala Evropská komise vyžadovat poté, co prohlásila za definitivní závěry auditu, který se zabýval vztahem premiéra Andreje Babiše (ANO) a holdingu Agrofert.

Auditoři tvrdí, že Babiš má kontrolu nad svěřenskými fondy, do nichž Agrofert, jehož vlastníkem dříve byl, vložil před účinností novely zákona o střetu zájmů. Ta by omezila přístup Agrofertu a dalších Babišových firem k veřejným penězům, dokud by setrval ve vládní funkci.

Podle zprávy byl i po vložení Agrofertu do svěřenských fondů ohrožen nestranný výkon Babišových vládních funkcí, neboť se podílel na rozhodnutích, která měla dopad i na Agrofert. Zároveň se podílel na rozhodování o tom, jak budou rozděleny unijní peníze v Česku.

Babiš, Agrofert ani české úřady se závěry auditu nesouhlasí.  Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) tvrdí, že by měl rozhodnout soud. Čeští vládní politici tvrdí, že se Evropská komise prostřednictvím auditu snaží vykládat český zákon o střetu zájmů a že na to nemá právo. Opozice naopak v souvislosti s kauzou vyzvala premiéra, aby se buď Agrofertu definitivně zbavil, nebo odešel z funkce.