Do sněmovny dorazily desítky návrhů na státní vyznamenání. Mezi nimi je i Zeman či Hácha

Události: Návrhy na státní vyznamenání (zdroj: ČT24)

Do sněmovny podle zjištění České televize dorazilo více než sedm desítek návrhů na státní vyznamenání. Lidé je poslancům mohli posílat do konce března. Nyní je projedná příslušný podvýbor a poté i plénum. Konečný seznam těch, kteří budou 28. října oceněni, vybere prezident Petr Pavel.

„Návrhy jsou skutečně pestré napříč profesemi. Jsou tam umělci, vojáci, architekti, spisovatelé,“ vyjmenoval předseda podvýboru pro státní vyznamenání Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Mezi nimi jsou třeba spisovatel Milan Kundera, operní pěvkyně Dagmar Pecková nebo fyzioterapeutka Ludmila Mojžíšová, jejíž metoda pomáhá s léčbou některých druhů neplodnosti.

Loni prezident podle Bartoška vyhověl třiadvaceti návrhům, což bylo zhruba patnáct procent z těch, které od poslanců i veřejnosti dorazily do sněmovny.

Tentokrát se podle informací ČT na seznamu objevil i bývalý prezident Miloš Zeman nebo státní prezident protektorátu Čechy a Morava Emil Hácha. Některé návrhy veřejnosti si nyní poslanci buď osvojí, nebo přidají své vlastní.

„Navrhla jsem na státní vyznamenání in memoriam podplukovníka Jaroslava Poledníka, byl to účastník 311. bombardovací perutě RAF,“ sdělila členka podvýboru pro státní vyznamenání Alena Schillerová (ANO).

„Já bych ráda navrhla Jiřího Tichotu ze Spirituál kvintetu. Pro naši nejen hudební oblast, ale i z morálního hlediska udělali Jiří Tichota a tato skupina mnohé,“ uvedla další členka podvýboru Věra Kovářová (STAN).

V horní komoře mají lhůtu pro podávání návrhů na státní vyznamenání tradičně delší. Lidé je do Senátu můžou posílat až do konce dubna.