TÉMA

Jiří Tichota

Do sněmovny dorazily desítky návrhů na státní vyznamenání. Mezi nimi je i Zeman či Hácha

Do sněmovny podle zjištění České televize dorazilo více než sedm desítek návrhů na státní vyznamenání. Lidé je poslancům mohli posílat do konce března. Nyní je projedná příslušný podvýbor a poté i plénum. Konečný seznam těch, kteří budou 28. října oceněni, vybere prezident Petr Pavel.
8. 4. 2024|

Spirituál kvintet se loučí. Před rokem 1989 i díky němu lidé věřili, že jednou budem dál

Po šesti desetiletích se s publikem loučí Spirituál kvintet. Konec oznámil už loni, počínaje 10. zářím ale dohrává odkládané rozlučkové koncerty. „Hudba je pro nás, jako v jiných dobách, věcí naděje. Tak si držme palce,“ prohlásil před začátkem závěrečného koncertování poslední žijící člen původní sestavy Jiří Tichota. Vystihl těmito slovy to, čím Spirituál kvintet pro mnohé své posluchače – zvláště v časech normalizace – byl.
10. 9. 2021|

Michal Ajvaz získal Státní cenu za literaturu. Ministerstvo ocenilo i Zaoralovou a Formana

Státní cenu za literaturu obdržel Michal Ajvaz a za překlad Blanka Stárková. Cenu ministerstva kultury v oblasti kinematografie obdržela Eva Zaoralová, v oblasti hudby Jiří Tichota ze Spirituál kvintetu, v oblasti výtvarného umění Květa Pacovská, v oblasti divadla Tomáš Dvořák, v oblasti architektury Viktor Rudiš a in memoriam režisér Miloš Forman.
28. 10. 2020Aktualizováno28. 10. 2020, 11:09|

Jednou budem dál, až v USA. Spirituál kvintet potěšil krajany v zámoří

Spirituál kvintet má za sebou malé americké turné. Průkopníci českého folku zahráli krajanům v New Yorku a Washingtonu. Zazněla mimo jiné píseň Jednou budem dál, která provázela demonstrace v roce 1989 v Československu.
11. 11. 2019|