Do škol v pondělí nastoupí další žáci a studenti. Ubytovací služby se vrátí do plného provozu

Od 24. května se bez rotací vrátí do škol žáci druhého stupně ve zbylých krajích. Teoretickou výuku budou moci zahájit také střední a vysoké školy. Na pondělním jednání o tom rozhodl kabinet. Od stejného data budou moci pro rekreační účely bez omezení kapacity znovu fungovat ubytovací zařízení. Ve vnitřních sportovištích bude moci být najednou až 30 lidí. Kabinet také schválil Národní plán obnovy.

V pondělí 24. května se vrátí k plnému provozu bez rotací všechny základní školy v Česku. Tento týden musela ještě zůstat na distanční výuce část žáků druhého stupně v regionech s vyšším stupněm rizika nákazy.

Ve stejný den budou moci spustit plnou výuku i střední školy. Jejich zástupci už minulý týden upozornili na to, že načasování není ideální. Maturanti totiž 24. května začnou psát státní didaktické testy a výuka ostatních ročníků bývá při zkouškách omezená.

Žáci škol, které používají antigenní testy, je budou muset absolvovat jednou za týden. Přesnější PCR testy na covid budou povinné jednou za dva týdny, stát je školám proplatí v ceně 200 korun za test.

Vysoké školy budou moci obnovit teoretickou výuku také 24. května. Podmínkou tam budou rozestupy 1,5 metru s výjimkou praktik a laboratoří. Většina univerzit už ale v tuto dobu bude mít po semestru zkouškové období. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) uvedl, že si je toho vědom. Přesto je podle něj důležité dát školám prostor pro využití možnosti setkání studentů, ti z prvních ročníků studovali na dálku celé dva semestry.

Brífink po jednání vlády 17. května (zdroj: ČT24)

Žáci prvního stupně základních škol v celém Česku se vrátili k normální výuce ve školách 17. května. Skončila jim rotační výuka, kdy se týden učili z domova a týden ve škole. Jen ve škole se od pondělka učí také studenti druhého stupně základních škol a nižší ročníky víceletých gymnázií v polovině krajů s lepší epidemickou situací.

Kabinet měl na programu také návrh týkající se pravidel testování pro školy v přírodě. Ty budou povoleny od 31. května, potvrdil Plaga. Podle návrhu mimořádného opatření by podmínkou pro účast mohlo být předložení negativního PCR testu z laboratoře, nebo antigenního testu ze školy. Výsledek PCR testu by neměl být starší než 72 hodin. Pokud škola používá antigenní testy, měla by zajistit prověření žáků v den odjezdu a potom každých 72 hodin na škole v přírodě.

Povinné testování bude možné nahradit, podobně jako v jiných oblastech, také potvrzením o prodělání covidu-19 v uplynulých 90 dnech nebo dokladem o odstupu nejméně 14 dnů od očkování. Všichni žáci by zároveň měli odevzdat čestné prohlášení o bezinfekčnosti.

Další rozvolňování se dotkne také základních uměleckých škol (ZUŠ) a středisek volného času. ZUŠ budou moci od 24. května učit bez omezení žáky s testem. Bez testu nejvýš deset žáků. Kroužky bez testu budou moci centra volného času organizovat pro deset dětí, s ním pak pro 50, pro sto dětí venku.

Naplno otevřou ubytovací zařízení

Ubytovací zařízení budou moci pro rekreační účely bez omezení kapacity podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) znovu fungovat od 24. května. Hosté budou muset prokázat bezinfekčnost, a to testy na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání covidu-19.

„Na rozdíl od zahrádek (restaurací – pozn. red.) se musí skutečně prokázat v době, kdy vstoupí do objektu a v době, kdy jsou v jednání s příslušným personálem. To znamená, personál musí v tomto případě zkontrolovat to, že dotyčný splňuje požadavky,“ upřesnil Havlíček.

Hotely, penziony a další ubytovací provozy mohly dosud sloužit jen klientům cestujícím za služebním účelem nebo lékařem. Pro rekreační účely jejich provoz vláda kvůli druhé vlně pandemie zakázala od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince.

Víc sportujících uvnitř

Ve vnitřních sportovištích bude od pondělí 24. května podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) moci být najednou 30 lidí místo dosavadních deseti. Zvýší se počet lidí ve skupině ze dvou na 12. „Rozšíření platí pro vnitřní sportoviště, kdy skupina, která sportuje společně, může tvořit až 12 hráčů. Jinak na celém sportovišti se může pohybovat až 30 osob,“ uvedl Arenberger.

Podle Plagy se pravidla uplatní i ve školách při tělesné výchově, kde bude platit limit 12 osob pro kolektivní hry uvnitř. „Ale pro aktivity na té ploše je tam 30 osob, což by mělo stačit na tělocvik po jednotlivých třídách,“ dodal. Nicméně doporučil hodiny tělocviku organizovat venku.

Události ČT: Rozvolňování v Česku (17. 5. 2021) (zdroj: ČT24)

V rámci úpravy ministerského opatření také kabinet schválil podle Arenbergera úpravu u nošení ochrany dýchacích cest. „Od zítřka (úterý – pozn. red.) platí, že sportovci a cvičící osoby, plus i trenéři a členové týmu, nemusí mít ochranu úst a nosu,“ řekl.

V zahradách se otevřou vnitřní pavilony

V zoologických či botanických zahradách se od 24. května zpřístupní i vnitřní pavilony. Platit bude limit 15 metrů čtverečních vnitřní plochy na jednoho návštěvníka. Provoz zahrad či arboret bude nadále omezen na 50 procent kapacity z maximálního možného počtu návštěvníků v jeden čas.

Ve vnitřních prostorech budou zakázány skupinové prohlídky. Návštěvníci budou všude muset od cizích lidí dodržovat odstup alespoň dva metry.

Kabinet se na pondělním jednání zabýval také financováním sekvenace vzorků kvůli novým variantám koronaviru v Česku. Peníze nakonec dostanou jen příspěvkové organizace státu, půjde o zařízení ministerstva zdravotnictví, zemědělství a Akademii věd ČR. Arenberger řekl, že by bylo problematické peníze z rozpočtu přidělit soukromým laboratořím nebo vysokým školám, dlouho by na ně čekaly. Na sekvenaci asi čtyř tisíc vzorků měsíčně po dobu jednoho roku je vyhrazeno 161 milionů korun.

Arenberger také informoval, že nová rada pro očkování proti covidu-19 na ministerstvu zdravotnictví zatím fungovat nebude. Národní rada pro očkování, kterou při svém nástupu ministr avizoval, se měla zabývat hlavně budoucností vakcinace, například přeočkováním. Arenberger dodal, že s tím se začne zřejmě na začátku příštího roku.