Čeští studenti stávkují za ochranu klimatu. Vzkazují politikům, aby naslouchali vědcům

Čeští studenti se na různých místech v zemi přidali k celosvětovému protestu za ochranu klimatu známému jako Fridays for Future. Podobně demonstrovali už na jaře. Protest je otevřen i lidem, kteří už nestudují. Zároveň začíná Týden pro klima, který potrvá do 27. září a nabídne kromě protestních shromáždění i vzdělávací, debatní či kulturní program.

„Pro nás je klíčová spolupráce s vědci, protože my jako studenti nepřicházíme s ničím novým. Říkáme a vzkazujeme politikům, aby vědcům naslouchali a aby ve spolupráci s nimi řešili klimatickou krizi,“ přiblížil zakladatel Fridays for Future v Česku Petr Doubravský.

Podle Jana Freidingera z Greenpeace je klíčové, že se zapojili mladí lidé. „Debata trochu stagnovala, byla ustrnulá, řada lidí už trochu rezignovala a najednou přišlo hnutí mladých, kterých se to vlastně nejvíce týká, protože dopady změn klimatu, pokud skutečně nezačneme snižovat emise, budou drastické a budou se týkat právě jich,“ poznamenal.

Dosavadní protesty už posunuly debatu o snižování emisí skleníkových plynů v Česku dobrým směrem, míní Doubravský. „Kupříkladu vznikla uhelná komise, která by měla naplánovat útlum těžby a spalování uhlí v České republice. Zároveň ale vidíme, že je třeba dál na politiky tlačit, protože zatímco se ustanovovala uhelná komise, tak vláda dělala a stále dělá mnohé kroky a opatření, která jdou proti ochraně klimatu,“ řekl.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) tvrdí, že doba uhelná v Česku pomalu končí, avšak přechod k obnovitelným zdrojům není podle něj tak jednoduchý. „Zhruba míříme k nějakým 21 procentům podílu obnovitelných zdrojů. Hovoříme o možném navýšení na 23 až 24 procent. Ale někdy jsou nám dávány za vzor země jako Německo či Dánsko, které však mají moře. My moře nemáme a určitě ho ještě nějakou dobu mít nebudeme. To docela významně ovlivňuje možnost Česka využít obnovitelné zdroje,“ podotkl ministr.

Studenti demonstrovali za ochranu klimatu v Česku (zdroj: ČT24)

„Uhlí nechme dinosaurům“

V Praze se tento pátek stávkující studenti sešli na Staroměstském náměstí, k zástupu promluvil i vůbec první, tehdy ještě československý ministr životního prostředí Bedřich Moldan. Někteří lidé přinesli transparenty s nápisy jako „Máme v rukou osud země – zkáza, nebo ráj?“ či „Změňme politiku, ne klima“.

Na Staroměstské náměstí přišlo také asi deset odpůrců akce, kteří jsou členy a sympatizanty strany Svobodní. Přinesli transparenty s nápisy jako „Chceme svobodu místo klimatického socialismu“. Někteří studenti s nimi diskutovali, demonstraci to nenarušilo.

Odpůrce demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Po projevech se protestující vydali na pochod. Na Střeleckém ostrově pak od 14:00 navázal Festival pro budoucnost, kde vystoupí kromě hudebníků také odborníci na klimatické změny.

Systémových změn chtějí dosáhnout i v Brně

Podobné akce se odehrály i v desítkách dalších měst. V Brně se demonstrace sešla na Moravském náměstí. Jako řečníci vystoupili na pódiu zástupci organizace Limity jsme my, nadace Veronica, Univerzit za klima, ale také matky s dětmi, žačka základní školy i důchodce, který aktivitu mladých podporuje.

Řečníci vyzývali přítomné, aby nejedli maso, nelétali letadly a hlavně netopili uhlím. „Chceme přesvědčit politiky, že je ještě pořád možné zachránit náš způsob života za cenu menších ústupků, ale je třeba rychle jednat a přijmout systémová opatření,“ řekl ČTK jeden z pořadatelů demonstrace Martin Veselý.

Demonstranti se po půlhodině vydali na společný pochod na náměstí Svobody. Průvod pak pokračoval okruhem přes Českou a Joštovu ulici zpět na Moravské náměstí před budovu Moravské galerie.

Kolem poledne na demonstraci navázala takzvaná pouliční akademie, kdy vědci z vysokých škol zájemcům představili fakta o změně klimatu. „To abychom účastníky také trochu vzdělali, když už nejsou ve škole,“ poznamenal za organizátory Veselý. Od 13:00 začala diskuse hnutí Univerzity za klima na katedře environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Iniciativu Týden pro klima v České republice podpořily vedle organizací jako Greenpeace nebo NaZemi i některé kulturní instituce. Do stávky v Brně se zase zapojují Divadlo Husa na provázku nebo HaDivadlo. 

Demonstrovat plánují studenti i v následujících měsících. Každý měsíc do konce roku by chtěli zorganizovat minimálně jednu stávku.

Světový vrchol protestů má být v New Yorku

Po celém světě pak v pátek demonstrují za opatření na ochranu klimatu statisíce studentů. Protesty by měly vrcholit v New Yorku, kde se světoví lídři sejdou na klimatickém summitu OSN. Manifestace u sídla OSN se zúčastní také švédská iniciátorka celosvětového hnutí Fridays for Future Greta Thunbergová.

Podporu nynější stávce za klima vyjádřila rovněž organizace Amnesty International, která nedávno Thunbergové udělila ocenění Velvyslankyně svědomí. Podle zástupců organizace se klimatické změny začínají dotýkat lidských práv, protože mohou mít negativní dopad na dostupnost čisté pitné vody, bydlení nebo zdravotní péči.