Česko cestou na Tchaj-wan narovnalo páteř, myslí si senátoři. „Je to facka Číně,“ říká Luzar z KSČM

Brífink české delegace po návratu z Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) zhodnotil cestu na Tchaj-wan jako povedenou. Ocenil podporu z Česka i mimo něj. Senátoři Pavel Fischer (nestr.) a Jiří Růžička (nestr. za TOP 09 a STAN) zdůraznili, že se Česká republika prezentovala jako rovný a suverénní stát. Návštěva vyvolala domácí i mezinárodní ohlas a ostré odsouzení komunistické vlády v Pekingu i její ambasády, která v sobotu označila cestu za porušení suverenity. Podle Lea Luzara (KSČM) cesta od začátku směřovala k tomu, aby provokovala. „Je to facka Číně,“ řekl.

Předseda Senátu považuje cestu za důkaz, že Česko narovnalo záda a vyslalo světu zprávu, že je suverénním státem. Vedle toho také ocenil spojenectví dvou demokracií a posílení spolupráce. „Potenciál důvěry a potenciál ochoty s námi spolupracovat je obrovský. A bude teď naším úkolem, abychom ho zúročili jak na úrovni podnikatelské, tak na úrovni exekutivy,“ prohlásil Vystrčil.

Na něj navázali někteří jeho kolegové. „Slyšeli jsme obrovský zájem na posilování kontaktu mezi lidmi, studenty, politiky, neziskovými organizacemi a samosprávou,“ řekl Fischer. „Započali jsme spolupráci v oblasti vodního hospodářství, zelených inovací i v některých oblastech obranného průmyslu. Jsem rád, že se nám podařilo objevit nové společné perspektivy,“ dodal. 

Podle Tomáše Goláně (za SEN 21) jsou investice v podstatě připraveny. „Je nachystaná páska, kterou je třeba jenom přestřihnout,“ uvedl.

Čeští podnikatelé, kteří byli součásti delegace, absolvovali na Tchaj-wanu podle předsedy Česko-tchajwanské obchodní komory Pavla Diviše kolem 280 schůzek s tamními protějšky, při kterých se rozdalo více než tisíc vizitek. „Teď je na českém byznysu, abychom příležitosti zpracovali a přínos z nich udělali,“ řekl novinářům.

Česko bude s Tchaj-wanem spolupracovat ve vzdělání, Praha posílila přátelství s Tchaj-pejí

Růžička ocenil vstřícnost Tchaj-wanu v otázkách spolupráce ve školství a vzdělávání. Podle něj by se měl zvýšit počet stipendií pro vysokoškolské studenty a výměna by se mohla týkat i středních škol.

Pavel Štohl (nestr. za ČSSD) zas zmínil možnost převzít know-how v případě zavedení distanční výuky. „Pokud by naše školy měly zájem spolupracovat s Tchaj-wanem v oblasti distančního vzdělávání, jsou tomu otevřeni,“ řekl a dodal, že síla ostrovního státu je v IT a technologiích.  

V delegaci byl i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Letos jsme Tchaj-pej povýšili na sesterské město,“ řekl a dodal, že spojenectví se vyplácí. Tchaj-pej podle něj věnovala Praze přes sto tisíc roušek, počítá se i se zapůjčením luskounů do pražské zoo nebo zřízením letecké linky mezi městy. 

Události: Vystrčilova cesta skončila (zdroj: ČT24)

Vystrčil s výsledky cesty seznámí premiéra Babiše

Vystrčil seznámí s výsledky cesty na Tchaj-wan premiéra Andreje Babiše (ANO) a další ministry. „Musíme zřejmě některým našim ministrům včetně pana premiéra ještě znovu vysvětlit, jak obrovský potenciál přivážíme a jakou šancí výsledky naší cesty jsou,“ řekl.

Předseda horní komory také uvedl, že velký díl odpovědnosti za rozvoj česko-tchajwanských vztahů bude ležet teď na vládě. Ta se podle Vystrčila musí rozhodnout zda bude „stavět bariéry, nebo mosty.“  

Babiš se už dříve k cestě na Tchaj-wan vyjádřil jako o „akci pro česká a zahraniční média bez reálného výsledku pro naši zemi.“ Vystrčil se podle premiéra umně zapojil do kampaně před krajskými a senátními volbami, ale i do předvolebního boje v USA, kde je vztah k Číně velkým tématem.

Na výzvu komunistů, kteří po vládě chtějí, aby se od zahraniční cesty distancovala, však reagovat nebude. „Vyjádřili jsme názor v souladu s naší dlouhodobou politikou, ale pan předseda tam jel. Proč bych se měl od toho distancovat,“ řekl portálu iDNES.cz.

Eurokomisařka a Babišova spolustranička Věra Jourová (ANO) na Vystrčilovu cestu reagovala naopak pozitivně. Podle ní předseda Senátu, i vzhledem k památce Jaroslava Kubery, nemohl jednat jinak. „Když někdo připustí, že se s ním jedná jako s lokajem, tak se tím lokajem stane. Miloš Vystrčil pomohl nám Čechům narovnat hřbety,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise. 

obrázek
Zdroj: ČT24

K nejhlasitějším kritikům zahraniční cesty patří na domácí půdě Komunisté. Označili jí za zbytečnou a účelově provokativní.

„Ta cesta je od začátku směřována k tomu, aby vyvolala určitou reakci,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar. „Celý týden návštěvy Tchaj-wanu byl ve znění toho, že se jedná o facku Číně,“ zhodnotil.

Místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jiří Kobza (SPD) si myslí, že zahraniční cesta nadělá spoustu škod. „České firmy, které exportují do Číny, budou mít problémy,“ uvedl. 

Opačný názor má naopak Jan Lipavský (Piráti), který ČT řekl, že Česká republika žádné závazky vůči Pekingu návštěvou neporušila a cestu označil za úspěch. 

Čínské velvyslanectví mluví o Tchaj-wanu jako o regionu

Už během návštěvy se ostře vyhradil vůči Vystrčilovi čínský ministr zahraničí Wang I. Druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli Česka vzkázal, že ho donutí zaplatit vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny. Překročil prý „červenou čáru“. Luzar k tomu uvedl, že se podobná reakce dala čekat. 

Vystrčil kritiku odmítl. Kromě české diplomacie se navíc za něj postavilo i Německo, Francie, či slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.   

V sobotu večer navíc čínské velvyslanectví v České republice přišlo s vyjádřením, že Vystrčil porušil cestou na Tchaj-wan suverenitu Číny. 

„Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil i přes nesouhlas čínské i české vlády ve vlastním politickém zájmu trval na návštěvě čínského regionu Tchaj-wan. Čína ostře odsuzuje takové chování a vyjadřuje silný nesouhlas,“ stojí v prohlášení ambasády.