České lesy přišly o pozitivní vliv v boji se skleníkovými plyny. Uhlík víc uvolňují

Události: České lesy selhávají v zadržování emisí skleníkových plynů (zdroj: ČT24)

Kůrovcová kalamita připravila české lesy o miliony smrků a borovic. Smazala tím také jejich pozitivní vliv, který mají na snižování emisí skleníkových plynů. Lesy totiž běžně slouží jako úložiště uhlíku z emisí CO2. Podle ministerstva životního prostředí už situace českých lesů ztěžuje splnění našich závazků. V evropském kontextu patří české odlesňování k těm nejhorším.

Masivní kácení kvůli suchu a kůrovcovým kalamitám způsobuje, že lesy místo toho, aby uhlík vázaly a pomáhaly tak snižovat emise skleníkových plynů, ho kvůli zpracování dřeva uvolňují zpět. Z řešení problému se tak staly jeho součástí.

„Z lesů České republiky se stává emisní sektor, který v posledních letech překonal třeba odpadové hospodářství,“ konstatuje ředitel České informační agentury životního prostředí Miroslav Havránek. 

Zlom nastal v roce 2018 na vrcholu kůrovcové kalamity. Dříve se v půdě a biomase ukládalo každoročně několik milionů tun emisí. Předloni ale skoro 13 milionů tun vyprodukovaly.

Emise CO2 z využití půdy a lesnictví
Zdroj: ČT24

Česko je na tom nejhůře v celé EU

Zpráva o životním prostředí v tuzemsku, kterou vydalo v roce 2021 ministerstvo životního prostředí, uvádí, že stav lesů představuje vážný problém při směřování ke klimatické neutralitě.

„Odlesnění je bezprecedentní, vlastně i objemy těžby se nedají srovnat v podstatě s ničím, co máme v historii. Není to jen účetní problém, je to problém reálný,“ varuje Havránek. 

Kalamita sice zpomaluje a zakládají se nové porosty, takže schopnost ukládat uhlík by se měla lesům časem vrátit, ale současná situace v Česku je nejhorší v celé Evropské unii. „Ze států Evropy u nás teď odlesňování probíhá nejdramatičtěji,“ potvrzuje Havránek. 

Půda a lesy nepomáhají dnes zachytávat emise ani v šesti dalších unijních zemích, například v Irsku nebo Nizozemsku. Kdy se trend v Česku zvrátí, odborníci s určitostí neví. 

Pokácený strom
Zdroj: ČT24

Obnova lesů probíhá, ale pomalu

Za poslední rok se v Česku podařilo obnovit už 50 tisíc hektarů lesů. Drtivou většinu tvoří umělé zalesňování holin po těžbě vyžádané kůrovcem, mírně ale narůstá i přirozené obnova.

Při sázení převažují listnaté stromy. Mezi nově vysazenými je jich přes 52 procent. První místo mezi jednotlivými druhy ale stále náleží smrkům, až potom následují duby a buky.

V souhrnné zprávě tak sice ministerstvo zemědělství hodnotí loňský rok příznivě, celková situace ale zůstává velmi vážná, holin stále přibývá. V předchozích letech se součet jejich plochy držel nad dvaceti tisíci hektarů, od kůrovcové kalamity ale pořád narůstá.