Češi navzdory krizi na charitě nešetří. Poslali na ni rekordních devět miliard korun, nejvíce peněz šlo na pomoc Ukrajině

Rok 2022 bude podle předběžných statistik jedním z nejštědřejších. Česká televize zjistila, že Češi letos na charitu přispěli zatím kolem devíti miliard korun. Vybrané peníze šly nejčastěji na pomoc Ukrajině nebo požárem zasaženému Českému Švýcarsku. Češi ale přispívali i na tradiční projekty, jako jsou Nocleženka nebo Konto Bariéry.

„Expertní odhad sbírkových financí na dobrou věc v České republice se nyní může pohybovat někde kolem devíti miliard korun,“ řekla ČT výkonná ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová.

Například česká humanitární organizace Člověk v tísni letos počítá s rekordním rokem. „Od našich dárců získáme přibližně 2,35 miliardy korun, což je pětkrát více než v loňském roce, který byl do té doby rekordní,“ říká ředitel fundraisingového oddělení Člověka v tísni Tomáš Vyhnálek. Více peněz v tomto roce už vybral také Český červený kříž nebo Nadace Via.

Peníze na Ukrajinu i požárem zasažené České Švýcarsko

Nejvýznamnějším tématem charitativních sbírek se letos stala válka na Ukrajině. Češi nejčastěji posílali peníze ukrajinským ženám a dětem na útěku nebo na pomoc s jejich adaptací. Část výtěžku šla i přímo na území Ukrajiny. Mezi těmito dary nechyběly ani finance na podporu lidem trpícím konfliktem, kteří se rozhodli zůstat na Ukrajině, nebo peníze, které lidé zaslali přímo na podporu ukrajinského boje.

„Aktuální výtěžek finanční sbírky na pomoc válkou zasažené Ukrajině činí 320,3 milionu korun. Díky této částce můžeme realizovat jak zahraniční humanitární pomoc, tak pomoc ukrajinským uprchlíkům pobývajícím v České republice,“ dodává vedoucí programového oddělení Českého červeného kříže Miroslava Jirůtková.

Zatímco většina neziskových organizací vybrala rekordní částky na pomoc Ukrajině, platforma Donio obdržela nejvíce financí na pomoc požárem zasaženému Českému Švýcarsku. „Letos se podařilo nejvíce peněz vysbírat na pomoc obcím a obyvatelům, které zasáhl požár v Národním parku České Švýcarsko,“ vysvětluje Cristina Carmen Baron z platformy Donio, která zároveň dodává, že dárce vždy ovlivní naléhavost dané situace.

Češi přispívají i na tradiční projekty

Kromě pomoci v mimořádných situacích Češi už tradičně přispívají i na známé sbírky. Například charitativní organizaci Armáda spásy letos dárci přispěli 20 miliony korun. Podle mluvčího Jakuba Rouna Češi darovali peníze zejména na její projekty, mezi které tradičně patří například Nocleženka.

Konto Bariéry, které dlouhodobě pomáhá lidem se zdravotním postižením, letos na charitativní účely vybralo přes 82 milionů korun. Dárce podle mluvčí Lucie Nekvasilové zasáhl hlavně příběh paní Evy, která v důsledku závažných komplikací po covidu přišla o ruce a nohy. Češi přispívali také na projekt Konta Bariéry „Bionická protéza“, kterému ČT v září věnovala díl pořadu Zázraky přírody. Při této příležitosti se vybralo přes tři miliony korun.

Každý druhý Čech jednou ročně přispěje

Češi se podle ředitelky Fóra Dárců Šplíchalové sami považují za štědré. Potvrzují to ale i samotná data. Statistiky ukazují, že každý druhý Čech alespoň jednou ročně přispěje na charitu. V posledních letech se ale častěji objevuje trend, kdy lidé přispívají pravidelně, a to například prostřednictvím dárcovských SMS. „Více než polovina déemesek je v režimu dlouhodobé podpory,“ dodává Klára Šplíchalová.