Británie vyškrtne Česko z bezpečných zemí. Česká pravidla pro Chorvatsko a Francii se nemění

Testy na koronavirus při návratu z Chorvatska či Francie nebudou potřeba nejméně do 7. září, potvrdila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Čechům v těchto destinacích hygienici doporučují vyhýbat se místům s větším počtem osob, jako jsou bary nebo noční podniky, nosit roušky, dodržovat odstupy a častěji si mýt ruce. Velká Británie od sobotního rána vyřadí Česko ze seznamu bezpečných zemí.

K opatřením při návratu z Chorvatska hygienici nepřistoupili mimo jiné proto, že v zemi jsou desítky tisíc Čechů, kteří se s koncem prázdnin chystají domů, objasňuje náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Dalším důvodem jsou kroky chorvatské vlády, která například zakázala provoz nočních barů.

„Chorvatská vláda si je vědoma problému narůstajícího počtu případů covidu-19 a přijímá vlastní přísná opatření. Je to jeden z faktorů, o kterém jsme se bavili,“ popsal Smolek a poukázal například na striktní opatření ve Splitsko-dalmatské župě, kde jsou roušky povinné nejen v obchodech či MHD, ale i v restauracích.

Rážová současně apeluje na navrátilce, aby dva týdny po svém návratu sledovali svůj zdravotní stav. Pokud by zjistili příznaky respiračního onemocnění, mají telefonicky kontaktovat svého obvodního lékaře. Zopakovala také doporučení, aby se lidé v Chorvatsku vyhýbali hromadným akcím, byli na čerstvém vzduchu, dbali na hygienu rukou a při cestách hromadnou dopravou měli roušku.

Ve Francii je větší riziko v oblastech Île-de-France a Provence-Alpes-Côte d'Azur. Od půlnoci z pátku na sobotu zařadila Malta podle Smolka Česko na seznam žlutých zemí. Náměstek dodal, že Česko zatím svůj přístup k zemi nemění, ale bude se tím dál zabývat.

Česko na britském karanténním seznamu

Velká Británie vyřadí Česko ze seznamu bezpečných zemí. Od sobotních čtyř hodin tamního času budou muset Češi při příjezdu do země podstoupit dvoutýdenní karanténu. Na Twitteru to oznámil britský ministr dopravy Grant Shapps.

Spolu s Českem Britové omezují cestování také pro Švýcary a Jamajčany. Spolupracovník ČT v Británii Ivan Kytka upozorňuje, že pravidla jsou striktní. „Porušení podmínek je v Británii trestným činem a může za něj být pokuta v přepočtu až 30 tisíc korun,“ varuje.

Snahy zvrátit rozhodnutí Londýna, o nichž mluvil Smolek, tedy nebyly úspěšné. Podle Kytky byla šance na úspěch naprosto mizivá. Spojené království totiž používá fixní systém, při němž zohledňuje počet nakažených na 100 tisíc obyvatel. Pakliže v některé zemi překročí hodnota dvacet nakažených na 100 tisíc obyvatel, uplatňují Britové automaticky restrikce. V minulosti už se je pokoušely zvrátit například Francie či Španělsko, ale neúspěšně.

Belgičané a Bulhaři už testy nepotřebují, pokud jsou v Česku zaměstnaní

Každý pátek Česko zveřejňuje takzvanou Mapu cestovatele s pravidly pro cesty do zahraničí s ohledem na vývoj epidemie koronaviru. Nová opatření pak případně začínají platit nejdříve od pondělí, v minulosti byla povinnost vyhlášená i o týden dopředu.

Od pondělí platí, že lidé vracející se ze Španělska musí mít negativní test na koronavirus nebo jít do dvoutýdenní karantény. Výjimku mají Kanárské ostrovy, krátkodobé pobyty do 12 hodin a děti mladší pěti let. Nadále stejná povinnost platí i pro cestu z Rumunska. Naopak už je nemusí mít zahraniční pracovníci z Belgie a Bulharska v Česku zaměstnaní.

Zaměstnavatelé budou muset testy na covid-19 provádět u pracovníků z Malty a Lucemburska. V případě Malty je to podle Smolka součást recipročního opatření, kdy Malta zvýšila hodnocení rizika nákazy koronavirem v Česku, přestože výskyt nemoci je v ostrovní zemi na podobné úrovni. Povinné testy platí i pro pracovníky ze zemí označených jako rizikové nebo ze zemí mimo Evropskou unii.

  • Vyhýbejte se místům, kde se kumuluje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách (bary, restaurace, noční podniky a podobně) a raději zůstaňte na čerstvém vzduchu.
  • Dodržujte bezpečnou vzdálenost, alespoň dva metry, od cizích osob, a to jak ve vnitřních prostorách, tak i ve venkovních (restaurační zahrádky, pláže).
  • Při cestách hromadnou dopravou pokud možno používejte roušku či jiný prostředek ochrany úst a nosu.
  • Dodržujte zásady hygieny rukou, v případě, že nemáte po ruce dezinfekční prostředek, umyjte si ruce pečlivě mýdlem a teplou vodou, a to zejména před jídlem či po cestě hromadnou dopravou.
  • Pokud jsou v konkrétní zemi jiné nebo přísnější podmínky, důrazně ministerstvo doporučuje je dodržovat.
  • Zdroj: ministerstvo zahraničí