BIS by Zemanovi měla odpovědět striktně podle zákona, řekl šéf sněmovní komise Bělobrádek

Brífink po jednání stálé komisi ke kontrole BIS (zdroj: ČT24)

Úkoly, jež prezident Miloš Zeman zadal Bezpečnostní informační službě (BIS), byly velmi podrobné, až neobvyklé, řekl po jednání stálé sněmovní komise pro kontrolu BIS její předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Poslanci podle něj nemohou posoudit, jestli jsou v souladu se zákonem. Zeman podle Radiožurnálu žádá, aby mu zpravodajci dodali mimo jiné seznam ruských agentů v Česku a podrobnosti o jejich operacích. Věc ve středu projednával i bezpečnostní výbor Senátu.

Sněmovní komise k prezidentovým instrukcím přijala trojici usnesení. Konstatuje, že neshledala žádná závažná selhání a pochybení ze strany BIS či jejího ředitele. Apeluje také na zpravodajce, aby postupovali striktně v souladu se zákonem a vyzývá vládu, aby naplnila zákon a předložila Poslanecké sněmovně návrhy na členy orgánu nezávislé kontroly. 

„Už máme několik let novelu zákona, která počítá s nezávislou kontrolou. Možná, že kdyby se naplnil tento zákon, tak bychom mohli jednoznačně říct, že je tu orgán, který nezávislou kontrolu provádí,“ okomentoval závěry komise Bělobrádek. Kdyby podle něj taková nezávislá kontrola nastavená byla, nemuselo by se nyní diskutovat o tom, jestli ji mají provádět ústavní činitelé.

Bělobrádek také sdělil, že sněmovní komise dostala právní stanovisko od prezidentské kanceláře, jak se má BIS chovat vůči hlavě státu. „Vždy mě zajímá právní názor z Hradu, nicméně právní názory se můžou často různit,“ podotkl. „Já bych si přál, aby BIS odpověděla v intencích zákona a pan prezident byl spokojen, aby nedošlo k dalším takovým situacím. Ale ne vždy se přání člověka plní,“ doplnil.

Studio ČT24: Jednání komise pro kontrolu BIS (zdroj: ČT24)

Prezident by nemusel znát jména agentů, míní Králíček

Předseda poslanecké komise zdůraznil, že Zeman má na svůj požadavek právo, poslanci ale nemohou posoudit, jestli jsou prezidentovy úkoly v souladu se zákonem. Člen komise pro kontrolu BIS Robert Králíček (ANO) zdůrazňuje, že je potřeba ochránit BIS, její lidi a zdroje tak, aby to neohrozilo funkčnost kontrarozvědky a bezpečnost Česka.

„Nedokážu posoudit, jestli v minulosti takhle prezidenti úkolovali BIS. Domnívám se, že prezident by měl být informován v intencích zákona, měl by vědět o rizicích, které Českou republiku potkají, měl by vědět o činnosti BIS, ale nemusel by znát konkrétní jména agentů,“ řekl Králíček ČT.

Bělobrádek doplnil, že šéf BIS Michal Koudelka řekl, že na prezidentovy dotazy odpoví. „Jaká odpověď bude, se dozvíme samozřejmě až později,“ řekl lidovecký poslanec.

Kromě jmen ruských agentů v Česku má civilní kontrarozvědka podle informací Radiožurnálu Zemanovi také doložit, jaké operace ruské zpravodajské služby v Česku podnikají nebo jací Češi s nimi spolupracují. Člen komise Marek Benda (ODS) ještě před čtvrtečním jednáním avizoval, že poslanci by se měli zabývat například tím, jaké odpovědi BIS by byly v souladu s jejím posláním a cíli. Politici upozorňují, že kontrarozvědka musí chránit své zdroje a takzvané živé operace.

Senátní výbor se informaci o Zemanově žádosti věnoval v obecné rovině. Jeho předseda Pavel Fischer (nezávislý) uvedl, že si od premiéra Andreje Babiše (ANO) vyžádal dokument, který se Zemanových úkolů pro BIS týká. Babiš chtěl znát důvod. Další projednání výboru se bude odvíjet od závěrů sněmovní komise.

UDÁLOSTI: Poslanecká komise pro kontrolu BIS apeluje na kontrarozvědku, aby prezidenta Zemana informovala důsledně v souladu se zákonem (zdroj: ČT24)