Zlínští hasiči mohou po žháři chtít více než půl milionu korun

Lutopecny (Kroměřížsko) - K sérii požárů balíků slámy nedaleko obce Lutopecny se nedávno přiznal osmnáctiletý mladík, který v obci patřil ke sboru dobrovolných hasičů. Úmyslné zapálení způsobilo zemědělcům škodu za 65 tisíc korun, hasiči by ale po žháři mohli požadovat více než půl milionu korun.

Pokud soud podezřelého mladíka skutečně uzná vinným z úmyslného zapálení několika stohů, mohou zlínští hasiči, kteří v okolí obce Lutopecny zasahovali mezi 29. říjnem a 9. listopadem, zažádat o náhradu nákladů spojených s výjezdem. „Účtujeme paušální částku 5 600 korun za hodinu a za jednu hasičskou jednotku na místě události,“ potvrdil mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil.

Kriminalisté případ stále vyšetřují a vůči mladíkovi, který se k zapálení tří stohů přiznal, zatím nepadlo žádné obvinění. Za poškození cizí věci mu ale hrozí až roční vězení. Kromě trojice zapálených stohů hořely balíky slámy v inkriminovanou dobu i v místní části Měrůtky, jejich podpálení ale mladík popřel.

„Loni jsme ve Zlínském kraji evidovali kolem 850 požárů, z toho 64 bylo založeno úmyslně, přičemž 17 pachatelů jsme dopadli,“ vypočítal poměr úmyslně založených požárů Netopil. Při jednom z výjezdů k obci Lutopecny likvidovali hasiči rozsáhlý požár stohu vysokého pět a dlouhého dvacet metrů. Při hašení tehdy dokonce pomáhali hasiči z dalších krajů.

Možnost uhrazení hasičského výjezdu platí od letošního září, kdy vzešel v platnost zákon o spolufinancování bezpečnostního systému. Aby mohli zlínští požárníci po žháři požadovat více než půl milionu korun, musí soud prokázat úmyslné zapálení ohně a v případu také musí padnout konečný verdikt. „Úhrada nákladů může být odstrašující,“ připustil i preventivní působení zákona Netopil.

O sérii požárů hovoří mluvčí hasičů Libor Netopil (zdroj: ČT24)