V domě v centru Zlína došlo k výbuchu, způsobila ho závada na olejovém radiátoru

Příčinou exploze v provozovně masérských služeb na náměstí Míru ve Zlíně byla podle vyšetřovatele závada na olejovém radiátoru. Dva policisté se nadýchali kouře, evakuovat bylo nutné deset lidí. Výbuch ve třetím patře domu se obešel bez zranění. Způsobená škoda je předběžně vyčíslena na dva a půl milionu korun.

Oznámení o výbuchu přijali hasiči zhruba ve 12:30, na místě zasahovali s výškovou technikou. „Po výbuchu do budovy vběhli dva policisté, lehce se nadýchali kouře a skončili v péči zdravotnické záchranné služby, ale měli by být v pořádku. Dále policie před naším příjezdem evakuovala deset osob ze spodní části budovy,“ řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Podle zástupce ředitele zlínské městské policie Pavla Janíka výbuch nastal ve třetím poschodí vícepodlažního domu. „Skleněné střepy, kusy oken a dalších předmětů, které exploze vymrštila na náměstí, dopadaly mezi kolemjdoucí, přičemž někteří z nich mohou hovořit o velkém štěstí,“ uvedl Janík. Strážníci podle něj po výbuchu vstoupili do budovy, zahájili evakuaci lidí a uzavřeli hlavní přívod plynu.

Tlaková vlna poničila okna nejen ve směru na náměstí Míru, ale i k ulici Zarámí. „Statik, který budovu prohlédl, neshledal narušení statiky. Proto bez obav mohl do objektu vstoupit vyšetřovatel hasičů, který provedl podrobné ohledání nejvyššího patra, kde k výbuchu došlo,“ uvedla odpoledne Javoříková.

Vyšetřovatel podle ní zjistil, že příčinou výbuchu nebyl plyn, jak zpočátku hasiči předpokládali, ale technická závada na olejovém radiátoru, u kterého se přehřál olej, což roztrhlo žebra radiátoru. „Kvůli tomu se do místnosti dostal hořící olej a ten poškodil vnitřní prostory místnosti,“ uvedla mluvčí hasičů. Proč se přímotop poškodil, zatím není jasné.