Tunisko trpí suchem. V noci zakázalo odběr vody a bojí se o úrodu

Po čtyřech letech sucha jsou problémy Tuniska s vodou tak velké, že ještě než pořádně začalo jaro, musí už místní šetřit s vodou. Kdo noční zákaz jejího odběru poruší, může jít do vězení až na šest měsíců.

Tunisko na konci března oznámilo, že zemi zasáhlo nejhorší sucho v dějinách země. Severoafrický stát v reakci na to zavádí přísná pravidla, která omezují spotřebu vody.

Místní občané nebudou moci odebírat vodu v noci během sedmihodinové periody (mezi 21: 00 a 4:00). Země zasažená už na začátku jara výjimečným suchem oznámila i další přísná omezení spotřeby vody – včetně zákazu používání pitné vody na zavlažování zemědělské půdy nebo zelených ploch i na čištění veřejných prostranství či automobilů. Tato přísná, nepopulární a extrémní opatření mají Tunisku pomoci připravit se na další horké léto.

Voda nepřichází

Podle ředitele státní vodárenské společnosti Mosbahe Helaliho může za sucho nedostatek dešťových srážek, který postihl zemi už čtyři roky za sebou. Viníkem jsou podle něj klimatické změny – a jejich důsledky jsou bezprecedentní, uvedl pro stanici al-Džazíra. 

Protože je situace výjimečná, připravilo Tunisko i mimořádné tresty pro ty, kdo pravidla poruší – kromě pokut se plánuje i odnětí svobody na dobu až šesti měsíců.

Napětí, migrace, hlad

Podle agentury Reuters hrozí, že nové rozhodnutí podnítí sociální napětí v zemi, jejíž obyvatelé trpí špatnými veřejnými službami, vysokou inflací a slabou ekonomikou.

Přehrady severoafrické země jsou na kritickém minimu, které ještě zhoršují úniky vody z potrubí ve zchátralé distribuční síti. Tunisko zaznamenalo pokles kapacity přehrad na přibližně jednu miliardu metrů krychlových, což je jen třetina maxima. 

Zemědělci proto vyjadřují obavy z letošní úrody – zejména, co se týká obilovin. Slabá domácí úroda by ještě více prohloubila problémy Tuniska s obstaráváním dostatečného množství mouky vzhledem k prudkému nárůstu mezinárodních cen pšenice po ruské invazi na Ukrajinu na začátku loňského roku. Tuniská federace pro zemědělství a rybolov uvedla, že hrozí, že tisíce hektarů zemědělské půdy zůstanou kvůli nedostatku deště ladem.

„Letošní obilnářská sezona bude katastrofální – nebude úroda,“ řekl tuniským médiím mluvčí Anis Charbech. Podle něj předpokládané výnosy nebudou stačit ani na zajištění osiva pro úrodu v příštím roce. Tuniský zemědělský sektor přitom obvykle tvoří 10 % hrubého domácího produktu (HDP) a spotřebuje až procent vody.

Řešení je složité

Tunisko se sice snaží problém řešit, nemůže ale ovlivnit jeho příčinu – tedy to, že v zemi zkrátka neprší.  Například mezi loňským srpnem a letošním lednem napršela jen pětina obvyklého množství srážek.

Zpráva Světové banky popisuje, že ještě na počátku jednadvacátého století se sucha v zemi objevovala průměrně jednou za deset let, ale od té doby jich přibývá, a zejména poslední několikaletá perioda byla výjimečně dlouhá. 

Tato zpráva doporučuje i několik cest, jak se s tímto problémem vyrovnávat – včetně lepšího hospodaření s povrchovou vodou, pěstování odolnějších plodin, ale také využívání dalších zdrojů, jako je například odsolování mořské vody.