Skládky u měst jsou obřím zdrojem metanu. Zaměřme se na Čínu a Indii, říká studie

Skládky odpadu u velkých měst jsou zdrojem vylučování velkého množství metanu, který přispívá k oteplování. Uvádí se to ve studii zveřejněné tento týden v časopise Science Advances. Vědci, kteří se na ní podíleli, sledovali uvolňování plynů nad čtyřmi velkými městy – indickými Dillí a Bombají, pákistánským Láhaurem a argentinským Buenos Aires.

Při rozkladu organického odpadu, jako jsou potraviny, dřevo nebo papír, se do vzduchu vylučuje metan. Z globálního pohledu jsou skládky po ropném a zemědělském sektoru jeho třetím nejvyšším vylučovatelem.

Nyní vědci zjistili, že množství škodlivin dostávajících se od atmosféry nad rušnými metropolemi bylo v letech 2018 a 2019 1,4 až 2,6krát vyšší, než se předtím odhadovalo.

Nebezpečný metan

I když se metan na emisích skleníkových plynů podílí jenom z jedenácti procent, zůstává ve vzduchu desítky let a v atmosféře zadrží osmdesátkrát více tepla než oxid uhličitý.

Vědci odhadují, že se metan produkovaný lidskou činnost podílí na oteplování z pětadvaceti procent – a sledovaná studie vznikla s cílem upozornit na problematická místa ty místní vlády, které chtějí přispět ke zpomalení oteplování.

„K výpočtu emisí metanu byly poprvé použity satelitní snímky pořízené nad skládkami. Zjistili jsme, že ačkoli jsou tato smetiště ve srovnání s plochou měst malá, mají velký podíl na emisích uvolňovaných z celé oblasti,“ řekl spoluautor studie Joannes Maasakkers z nizozemského ústavu vesmírného výzkumu.

Jak napsala agentura AP, zjišťování emisí s pomocí satelitů je relativně nový obor, ale ke sledování množství plynů v ovzduší se používá stále častěji. Znamená to, že stále více nezávislých organizací sleduje skleníkové plyny a je schopno poukázat na jejich hlavní šiřitele. Dosud byly na tomto poli k dispozici hlavně vládní údaje.

Skládky jsou nebezpečím pro všechny

„Tento výzkum dokazuje, že je třeba lépe sledovat skládky, zejména v zemích jako Indie, kde na těchto místech často hoří a do vzduchu se dostává množství škodlivin,“ sdělil Euan Nisbet z Londýnské univerzity, který se na studii nepodílel. Dodal, že satelitní technologie spolu s pozemním měřením umožní vědcům identifikovat ty, kdo nesou odpovědnost za znečišťování světa.

Nedávná studie Mezinárodní agentury pro energii (IEA) označila Indii a Čínu za největší znečišťovatele metanem. Na loňské mezinárodní klimatické konferenci se 104 států zavázalo snížit do roku 2030 emise tohoto plynu o 30 procent ve srovnání s rokem 2020, avšak Čína ani Indie mezi těmito státy nejsou.