Za současnou vlnu covidu v Jižní Africe mohou dvě nové subvarianty omikronu

Za pátou vlnou koronavirových nákaz v Jihoafrické republice stojí dvě nové subvarianty omikronu BA.4 a BA.5, jejichž nebezpečnost je třeba teprve určit. Stojí to v prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO).

„Jihoafričtí vědci, kteří identifikovali omikron koncem loňského roku, nyní určili jeho další dvě subvarianty BA.4 a BA.5 jako příčinu nárůstu případů v JAR,“ konstatoval na tiskové konferenci šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Je příliš brzy na to, abychom věděli, zda tyto nové subvarianty mohou způsobit závažnější formy onemocnění než ostatní subvarianty omikronu. První údaje však naznačují, že vakcína nadále poskytuje dobrou ochranu proti těžkému průběhu covidu-19 a snižuje riziko úmrtí,“ doplnil.

Jihoafrická republika, jejíž populace čítá více než 59 milionů obyvatel, je oficiálně nejvíce koronavirem zasaženou zemí na africkém kontinentu. JAR od začátku pandemie zaznamenala více než 3,8 milionu případů infekce a přes sto tisíc s ní spojených úmrtí.

Jihoafričtí činitelé na konci dubna varovali, že země vstoupila do páté vlny dříve, než se očekávalo. Dokončené očkování proti covidu-19 má v JAR méně než 45 procent obyvatel. Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa nicméně na začátku dubna zrušil pandemická omezení.

„Nejlepším způsobem ochrany obyvatelstva zůstává očkování a osvědčená sociální i zdravotnická opatření,“ zdůraznil Tedros.

WHO zaznamenala od začátku pandemie více než 6,2 milionu úmrtí na celém světě. Podle odborníků bude ale skutečný počet lidí, kteří zemřeli na covid-19, zřejmě vyšší. „Celosvětově počet případů a úmrtí v souvislosti s covidem-19 nadále klesá, přičemž týdenní počet hlášených úmrtí je nejnižší od března 2020,“ uvedl šéf WHO. 

Z regionálního hlediska však WHO zaznamenala nárůst případů na africkém a americkém kontinentu, který je způsoben právě podkmeny omikronu.

Co víme o nových variantách

Jihoafrický epidemiolog Tulio de Oliveira už v polovině dubna upozornil, že obě nově objevené subvarianty obsahují mutaci L452R, jež je spojená s odolností proti některým druhům protilátek. Novější studie potvrzují, že oba tyto kmeny umí částečně obcházet imunitu po prodělání omikronu, respektive je možné i to, že omikron obecně vyvolává špatnou imunitní paměť.

Práce, která na to upozornila, doposud neprošla recenzním řízením, ale její výsledky se shodují s předpoklady, které epidemiologové uváděli už před měsícem.