Astronauti se budou z ISS vracet kvůli bouři později. Navíc s plenami, porouchala se jim toaleta

Silný vítr u pobřeží Floridy si vyžádal odklad návratu čtveřice astronautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kde pobývají od jara. Američtí astronauti Shane Kimbrough a Megan McArthurová, Francouz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide se původně měli vrátit na Zemi v pondělí, místo toho přistanou v oblasti Mexického zálivu až v úterních časných ranních hodinách.

Americká vesmírná agentura NASA už o víkendu oznámila, že astronauti, kteří teď odletí z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), si budou muset cestou domů nasadit pleny. V modulu společnosti SpaceX se totiž porouchala toaleta.

Megan McArthurová, astronautka americké vesmírné agentury NASA, konstatovala, že situace „není zcela optimální“, ale dá se zvládnout. „Cestování vesmírem je plné malých výzev,“ řekla McArthurová během tiskové konference na oběžné dráze. „A tohle je jedna z dalších, se kterými se během naší mise setkáme a kterou budeme muset řešit. Takže si s tím neděláme velké starosti,“ dodala.

Vedoucí mise se v pátek rozhodli stáhnout McArthurovou a další členy osazenstva ISS ještě předtím, než je přiletí vyměnit náhradní posádka. Start rakety SpaceX se totiž už o více než týden pozdržel kvůli špatnému počasí a nespecifikovanému zdravotnímu problému jednoho z členů posádky. Odstartovat by měla nejdříve ve středu v noci.

Modul SpaceX je certifikován na maximálně 210denní nepřetržitý pobyt ve vesmíru, přičemž k pondělku v něm posádka pobývá již 196. den. Na ISS po jejich odletu zůstane jeden americký astronaut a dva ruští kosmonauté.

Francouzský astronaut Thomas Pesquet, který se vrátí s McArthurovou, řekl novinářům, že poslední měsíce byly intenzivní. Posádka provedla řadu výstupů do vesmíru, aby zlepšila napájení stanice elektrickou energií, přestála neúmyslné zážehy tryskových motorů na ruském modulu, v jejichž důsledku se stanice začala otáčet, a hostila také soukromý ruský filmový štáb, první na vesmírné stanici.

Musela se také vypořádat s poruchou toalety v modulu SpaceX, pod níž se objevila kaluž moči. Problém s vesmírným záchodem byl poprvé zaznamenán už během soukromého letu SpaceX v září, kdy se uvolnila trubka a pod podlahovými deskami se rozlila moč. SpaceX před novým vzletem toaletu opravila, později na oběžné dráze se ale opět ukázala jako nepoužitelná.

Velké střídání

Čtveřice strávila na Mezinárodní vesmírné stanici šest měsíců. Tento týden by je měli vystřídat astronauti americké kosmické agentury NASA Raja Chari, Tom Marshburn a Kayla Barronová a astronaut evropské ESA Matthias Maurer.

Na ISS je dopraví loď Crew Dragon, kterou z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynese raketa Falcon 9. Start, který byl několikrát odložen kvůli nepříznivému počasí a menším zdravotním problémům jednoho člena posádky, je plánován na čtvrtek brzy ráno.