Lidé nechtějí měnit své zvyky kvůli ochraně planety, ukázal rozsáhlý průzkum

Občané jsou klimatickou krizí znepokojeni, ale většina z nich se domnívá, že již nyní dělají pro ochranu planety dostatek a jen málokdo je ochotný změnit vlastní životní styl, vyplynulo z průzkumu společnosti Kantar v deseti zemích. Respondenti jsou přesvědčeni, že pro boj s klimatickými změnami dělají více než vlády, velké korporace nebo média.

Více než tři čtvrtiny dotazovaných uvedly, že by souhlasily s přísnějšími pravidly a ekologickými opatřeními, ale téměř polovina lidí se zároveň domnívá, že nemusí měnit své zvyky. Za nejvíce nezbytná opatření dotazovaní považují snížení objemu produkovaného odpadu, zastavení odlesňování, ochranu ohrožených druhů nebo výstavbu energeticky nenáročných budov.

Za dostatečné své nasazení v boji s globálními změnami považuje 36 procent účastníků průzkumu, o dostatečné angažovanosti vlád je přesvědčeno jen 18 procent lidí a o velkých firmách ve vlastní zemi si to myslí jen 13 procent lidí. Od vlád lidé očekávají zejména zodpovědný přístup, ochotu investovat, zvyšování povědomí nebo nezávislost vlády na finančních zájmech.

Celkem 62 procent dotazovaných považuje klimatickou krizi za nejzávažnější ekologický problém současného světa. Na druhém místě s 39 procenty je znečištění vzduchu, s výjimkou Polska, které tento problém považuje za pro svou zemi nejpalčivější. S odstupem jednotek procent následuje problém množství a recyklace odpadů a vznik nových nemocí.

Společnost Kantar Public se dotazovala celkem 9 tisíc lidí ze Spojených států, Velké Británie, Francie, Německa, Španělska, Nizozemska, Polska, Singapuru a Nového Zélandu. Dotazování probíhalo na konci září, tedy ještě v době před klimatickou konferencí.