Evropu čeká nejistá sezona. Nákaza chřipkou a covidem během jedné zimy zvyšuje riziko úmrtí na dvojnásobek

Nakazit se chřipkou a koronavirem krátce po sobě může představovat podle britské Agentury pro zdravotní bezpečnost značnou hrozbu. Oznámila to její vedoucí Jenny Harriesová. Pravděpodobnost úmrtí lidí, kteří se tuto zimu nakazí chřipkou i covidem, je podle ní dvakrát vyšší než u těch, kteří mají pouze koronavirus.

Bývalá zástupkyně hlavního lékaře pro Anglii varovala, že Velkou Británii čeká „nejistá“ zima –⁠ poprvé se objevuje jak chřipka, tak covid-19 současně. Vyzvala lidi, aby se nechali očkovat proti oběma chorobám, pokud na to mají nárok.

„Chřipky bychom se měli obávat každou zimu. Myslím, že lidé si stále neuvědomují, že může jít o smrtelné onemocnění. Důležitá věc ohledně této zimy je, že pravděpodobně poprvé uvidíme chřipku v nějakém větším počtu, která bude existovat společně s covidem. Riziko, že se nakazíte oběma nemocemi, tady je. Pokud se to stane, tak je dvakrát vyšší pravděpodobnost, že zemřete, než kdybyste měli jen samotný covid,“ tvrdí Harriesová.

Varování podle ní vychází z pozorování na zatím malém, ale reprezentativním vzorku.

Podle Harriesové čeká Velkou Británii, ale i Evropu nejistá doba. „Případů chřipky bylo v předchozích dvou letech méně, takže imunita a typy kmenů jsou nejistější,“ řekla.

Problémem je tedy nejen to, že lidská imunita si už za dva roky na chřipku odvykla, respektive na ni zapomněla. Ještě větší komplikací se může stát to, že vědci jen špatně předpovídají, jaký z kmenů chřipky letos vlastně převládne a stane se dominantním.

Množství viru kolujícího mezi lidmi bylo tak malé, že se nedaly spolehlivě predikovat varianty chřipky –⁠ z toho vyplývá i nejistota v tom, proti jakým by se mělo očkovat. Podle Harriesové by tak mohla nastat situace, kdy by se v Evropě vedle sebe mohly vyskytovat dva nebo dokonce tři chřipkové kmeny současně. Normálně přitom dominuje jen jeden, který ty ostatní vytlačí.

V letošní chřipkové vakcíně jsou čtyři kmeny viru, vycházelo se přitom z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) s ohledem na země na jižní polokouli, kde zima, a tedy i chřipková sezona, přichází dříve.

Podle Harrisové mají tedy lékaři v zásobě docela dobré nástroje, aby trefili variantu, která se stane dominantní. Stále ale bude problém, že imunita lidí bude nižší. „Myslím si, že nejlepší je nechat se očkovat jak proti chřipce, tak proti covidu, a samozřejmě pokračovat v dodržování správného hygienického chování, které jsme praktikovali po celou dobu pandemie,“ dodala Harriesová.

Varování z Německa

Velmi podobně jako Britové vidí současnou situaci i Němci. „Riziko chřipkové epidemie je letos vyšší, neboť loni chřipka v podstatě nebyla,“ varoval na začátku října německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. „Proto vás prosím, nechte se očkovat proti chřipce, která není žádnou neškodnou horečkou,“ uvedl. Řekl také, že cílem je přesáhnout loňský počet 22 milionů očkovaných proti chřipce. Pro letošní rok nakoupilo Německo 27 milionů dávek vakcín.

Pro očkování proti chřipce se vyslovil i šéf Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler: „Pokud jste tak ještě neučinili, nechte se očkovat proti covidu-19, ale neméně důležité je i očkování proti chřipce. Chrání před těžkým průběhem nemoci,“ řekl.

Předseda stálé očkovací komise Stiko Thomas Mertens uvedl, že nevidí problém se během jedné návštěvy u lékaře nechat očkovat proti covidu i chřipce. „Očkovací látka není v jedné injekci, ale dostanete ji zvlášť do levého a pravého ramene,“ řekl.

Chřipka a covid v Česku

„Nošení roušek a lockdowny kvůli epidemii covidu-19 lidem oslabily imunitu proti ostatním respiračním infekcím. Letos se prakticky neprojevila chřipková epidemie, není ale jasné, jak bude vypadat příští rok,“ uvedli čeští vakcinologové začátkem října. Radí proto, aby se nechali očkovat už lidé nad 50 let, malé děti nebo těhotné ženy. Chronicky nemocní a lidé nad 65 let mají vakcínu hrazenou z veřejného zdravotního pojištění.

„Chřipka zase začíná, do jisté míry a v nadsázce, bojovat o své místo na slunci. Je vysoce pravděpodobné, že vedle sebe budou cirkulovat jak covid, tak chřipka,“ konstatoval vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

UDÁLOSTI: Lékaři čekají souběh covidu a chřipky, doporučují očkování (zdroj: ČT24)