Před třiceti lety vydaly alpské ledovce Ötziho. Muž z pravěku vědcům ukázal, jak drsný byl tehdy život

Jedinečný objev, jenž dodnes vzbuzuje pozornost nejen vědecké komunity, se podařil před třiceti lety dvěma německým manželům, kteří se 19. září 1991 vydali na túru v Ötztalských Alpách na italsko-rakouském pomezí. V místech věčného ledu je ve výšce 3210 metrů překvapila mrtvola (přesněji řečeno zachovalá mumie) muže, který zemřel před více než 5300 lety. U sebe měl „Ötzi“, jak byl nazván podle místa nálezu, luk, toulec se šípy, měděnou sekeru a našly se také zbytky bot.

O muže, kterému bylo v době smrti kolem 46 let a byl na svou dobu kmetem, se zajímaly nejen rakouská a italská vláda (přetahování o to, komu mumie patří, nakonec vyhrála Itálie a dnes je vystaven v Bolzanu), ale i desítky vědců. Postupně se objevovaly další podrobnosti z jeho života.

Žil ještě v době, než se začaly psát dějiny; Alpami procházel dřív, než byly postavené první egyptské pyramidy nebo Stonehenge. Neznal železo, nejmodernějším materiálem, který využíval, byla měď.

 Asi nejvíce otázek vzbuzovala příčina Ötziho smrti a až po deseti letech se podařilo objevit, že zemřel mezi lety 3350 a 3100 před Kristem na následky poranění šípem, který jej zasáhl do zad. Co ale dělal na vrcholcích Alp těsně předtím, než přišel o život, zůstane už navždy tajemstvím. Podle jedné teorie jej tam přenesli až po smrti, aby ho mohli v horách rituálně pohřbít.

Ötzi – muž z ledu
Zdroj: Wikipedia.org/archaeologie-online.de/iceman.it/ČTK

Naprosté tajemno panuje i kolem mužovy totožnosti. Podle sekvenování jeho genomu z roku 2012 vědci určili, že měl hnědé oči, černé vlasy a že byl potomkem populace, jejíž kořeny jsou přítomny na Sardinii a na Korsice. A nedávno se dokonce podařilo vědcům rekonstruovat, jak zněl jeho hlas

Na Ötziho těle bylo nalezeno 61 tetování – ale jsou to tetování velmi podivná. Vědci, kteří je studovali, se domnívají, že neměla ornamentální funkci. Místa vpichů jehel totiž velmi přesně odpovídají tomu, jak jsou umístěná akupresurní tetování v Asii – jen na východě se používala až o dva tisíce let později. Je možné, že se do Číny dostala z Evropy? Toto je jen jedna ze stovek záhad, které zatím nemají odpovědi a teprve čekají na rozlousknutí.

Několik nedávných studií ukázalo, že jeho pečlivě ušitý oděv se skládal z kůže pěti různých druhů zvířat, mimo jiné z medvěda, kozy a ovce. Zajímavostí je rekonstrukce Ötziho obuvi, do které se zapojil český vědec Petr Hlaváček z technologické fakulty zlínské Univerzity Tomáše Bati, světově uznávaný odborník na historii obouvání.

Replika bot byla testována přímo v Alpách, kde se prokázalo, že „prapohorky“ z medvědí a jelení kůže vyložené senem mají překvapivě skvělé tepelné vlastnosti. Uznávaný časopis Discovery kopii Ötziho obuvi zařadil mezi stovku nejpozoruhodnějších světových objevů roku 2003.

Potomci muže z ledu

V roce 2013 rozsáhlá studie odhalila, že v Rakousku žijí Ötziho příbuzní. Díky analýze DNA se podařilo v Tyrolsku odhalit devatenáct osob patřících do stejné genetické podskupiny. V roce 2016 zase vědci zjistili, že Ötziho pravděpodobně trápily silné bolesti břicha. V jeho těle totiž objevili agresivní formu žaludeční bakterie.

Podle analýz obsahu jeho žaludku z roku 2017 byl jeho posledním jídlem nejspíš kus sušeného tyrolského špeku. Ötziho potrava musela být plná tuku; podíl tvořil asi 50 procent, což je mnohem více než dnes. V jídelníčku moderního člověka se pohybuje kolem pouhých deseti procent.

Nález v Ötziho žaludku
Zdroj: Cell

„Pokud zvážíte nadmořskou výšku, kde Ötzi lovil, tak prostě takový přísun potravy potřeboval,“ komentoval výsledky pro BBC Frank Maixner z institutu Eurac v Bolzanu. „A nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, bylo pojídání tuků. To mu dalo dost energie na to, aby v drsném prostředí mohl přežít.“

Experti zjistili, že tuk nepocházel z domácích zvířat, ale z divokých kozorožců horských – až 140 kilogramů vážících savců, kteří žijí jen na horských svazích nad hranicemi lesa. „Tato strava byla velmi dobře vyváženým mixem sacharidů, proteinů a tuku,“ popsal Maixner.