Alkohol ročně způsobí 740 tisíc případů rakoviny. Škodí i mírné pití, varují vědci

Odhaduje se, že alkohol způsobil v loňském roce na celém světě více než 740 tisíc případů rakoviny. Autoři nové studie tvrdí, že je třeba na tuto souvislost více upozorňovat, protože lidé si ji zatím nedostatečně uvědomují.

Vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny ve Francii přinesli důkazy o tom, kolik nádorových onemocnění způsobuje pití.

Konzumace alkoholu může způsobovat různé druhy rakoviny, včetně rakoviny prsu, jater, tlustého střeva, konečníku, orofaryngu, hrtanu a jícnu. Výzkum naznačuje, že i malé množství může toto riziko zvyšovat. Podle vědců se toto riziko podceňuje a je třeba to změnit.

V roce 2020 bylo podle jejich expertních odhadů celosvětově 741 300 případů rakoviny způsobeno alkoholem. Navrhují proto několik opatření, která by měla proti tomu pomoci: jedním z nich je, aby se na etiketách alkoholu objevilo varování před rakovinou, dalším zavedení vyšších daní na alkohol a omezení reklamy na alkoholické nápoje.

Rakovina a alkohol

Harriet Rumgayová pro deník Guardian uvedla: „Vliv alkoholu na vznik rakoviny je často neznámý nebo přehlížený, proto je třeba zvýšit povědomí veřejnosti o souvislosti mezi alkoholem a rakovinou a přijmout opatření ke snížení celkové spotřeby alkoholu, abychom zabránili zátěži rakovinou a dalšími nemocemi, které lze alkoholu přičíst.“

Vědci popsali výsledky svého výzkumu v odborném žurnálu The Lancet Oncology. Stanovit jasnou sovislost mezi spotřebou alkoholu v daném roce a nádory, k nimž vede, bylo podle nich značně náročné.

Hlavním důvodem je to, že různé druhy rakovinového bujení se podaří odhalit po různě dlouhé době, liší se také délkou i pravděpodobností přežití. Autorům se nakonec podařilo pomocí složité metodologie založené na analýze předchozích deseti let základní odhad spočítat. Podle něj byla konzumace alkoholu roku 2020 celosvětově příčinou 568 700 případů rakoviny u mužů a 172 600 případů u žen. Většina případů se obecně týká jícnu, jater a prsu, podíl případů považovaných za způsobené alkoholem byl nejvyšší u rakoviny jícnu, hltanu a rtu a dutiny ústní.

Nejhorší je nadměrné pití

Většina případů rakoviny způsobené alkoholem byla spojena s těžkým nebo „rizikovým“ pitím, vědci ale varují i před mírným nebo občasným pitím alkoholu. Z údajů vyplynulo, že pití do 10 gramů alkoholu denně, což odpovídá půllitru piva nebo malé skleničce vína, přispělo v roce 2020 celosvětově k 35 400 až 145 800 případům.

Výsledky se značně lišily podle regionů. Podíl případů rakoviny, které byly podle odhadů způsobeny alkoholem, byl nejnižší v severní Africe a západní Asii, naopak nejvyšší ve východní Asii a střední a východní Evropě.

Konzumace čistého alkoholu v litrech na osobu za rok
Zdroj: Ourworldindata.org

Autoři současně upozorňují, že údaje, které zjistili, jsou pravděpodobně podhodnocené – zejména proto, že nezohledňují pití alkoholu v minulosti a zahrnují pouze ty případy rakoviny, u nichž existují přesvědčivé důkazy, že jejich příčinou je alkohol.