Rusko a Čína se dohodly na společném projektu, plánují stanici na Měsíci

Rusko a Čína plánují společně vytvořit vědeckou stanici na Měsíci. Oznámila to ruská média s odvoláním na memorandum, které v úterý podepsali šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin a jeho čínský protějšek Čang Kche-ťien.

Mezinárodní vědecká stanice může vzniknout na povrchu Měsíce, anebo na oběžné dráze okolo něj, poznamenal list Kommersant a dodal, že Rogozin již dříve označil Čínu za hlavního partnera Ruska při výzkumu Měsíce.

Memorandum počítá s tím, že Rusko a Čína společně vypracují „cestovní mapu“ k vytvoření měsíční stanice a také budou těsně spolupracovat při plánování, projektování, rozpracování, uskutečnění a využití tohoto projektu. Roskosmos podle agentury Reuters také ujistil, že obě země budou podporovat mezinárodní spolupráci na tomto projektu a nabídnou rovnoprávný přístup jakémukoliv státu, který se zapojí.

Dokument nicméně neupřesňuje žádný harmonogram kroků ani částky investované do projektu, upozornila agentura AFP.

Spolupráce Ruska a Číny má minulost i budoucnost

Reuters poznamenal, že Rusko a Čína v posledních letech prohlubují své vztahy, a to zejména od roku 2014, kdy ruská anexe ukrajinského Krymu poškodila vztahy se Západem.

Kommersant v souvislosti s čínsko-ruským memorandem připomněl lednové zprávy z neoficiálních zdrojů, že Rusko vyloučili z expertní skupiny posuzující perspektivy vytvoření stanice Gateway, obíhající okolo Měsíce, což je projekt amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Důvodem mohly být ustavičné stížnosti Moskvy na nedostatečnou roli v projektu. Dmitrij Rogozin poté prohlásil, že Rusko nikdy nebylo účastníkem amerického měsíčního programu.