Kosmický náklaďák Cygnus opustil ISS, proběhne na něm požární cvičení

Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) opustila nákladní loď Cygnus NG-14 americké společnosti Northrop Grumman. Dříve než její valná část při sestupu shoří v horních vrstvách atmosféry, uskuteční se v lodi experiment věnovaný požární bezpečnosti ve vesmíru. Odpoutání od ISS vysílala na webu v přímém přenosu TV NASA.

Cygnus NG-14 vynesla na oběžnou dráhu raketa Antares 3. října z kosmodromu Wallops v americkém státě Virginia. Na orbitální komplex loď o dva dny později dopravila 3,5 tuny zásob pro posádku, materiálu určeného k vědeckým výzkumům a další náklad. Jednalo se o patnáctý zásobovací let vesmírných kamionů Cygnus na ISS a čtrnáctý na základě kontraktu s NASA o poskytování komerčních zásobovacích služeb (CRS).

Kosmický záchod

Ceněným přírůstkem do výbavy stanice je nová toaleta nazvaná Universal Waste Management System (Univerzální systém nakládání s výměšky, UWMS). Zařízení je vyrobené z titanu a jeho uváděná cena je 23 milionů dolarů (téměř půl miliardy korun). Zařízení je navržené tak, aby jeho používání bylo pro astronautky praktičtější a jednodušší.

Cygnus, do něhož posádka ze stanice přemístila odpad, který může s lodí shořet, byl před odletem odpojen a přemístěn na bezpečnou vzdálenost pomocí robotického ramena Canadarm-2. Před zánikem při sestupu k Zemi bude v lodi proveden pečlivě připravovaný experiment Saffire-V. Jedná se o již pátý pokus (předchozí čtyři se rovněž uskutečnily v lodích Cygnus), jehož cílem je vyvinout co nejspolehlivější protipožární systém pro použití ve vesmíru.

Podle NASA tentokrát bude experiment proveden v podmínkách tlaku a koncentrace kyslíku, jež by měly panovat v budoucích vesmírných lodích. Jeho součástí bude detekování ohně, monitorování produktů spalování a následné čištění po požáru. Využito má být zařízení podobné plánovanému vybavení vesmírných lodí pilotovaných posádkou. Data získaná z testu Saffire-V budou využita při ověřování scénářů reakce na požár ve vesmírných lodích.

Příští týden v pondělí má ISS opustit další kamion, Cargo Dragon společnosti SpaceX. Tento modernizovaný nákladní dopravní prostředek firmy na orbitálním komplexu zakotvil začátkem prosince.