Biologové tvrdí, že objevili neznámý druh velryby. Pozornosti unikala v hlubinách

Vědci pracující u západního pobřeží Mexika oznámili, že tam objevili doposud neznámý druh velryby, velké vorvaňovce. Kytovci údajně vzhledem ani zvukovými signály neodpovídají popsaným druhům.

K objevu došlo před týdnem a popsali ho experti spolupracující s neziskovou společností Sea Shepherd Conservation Society. Pozorovali tři vorvaňovce nedaleko ostrovů San Benito, které se nacházejí asi 500 kilometrů od amerického pobřeží.

Vědce zaujalo, že akustický signál, který velryby vydávají, neodpovídá ničemu, co bylo zatím v této oblasti pozorováno a zaznamenáno. Přírodovědcům se podařilo získat fotografie těchto tří kytovců a také dlouhý záznam zvuků, které vydávaly – na to využili podvodní mikrofony. 

Autoři zprávy sice zatím nemají v rukou jasný důkaz v podobě DNA, ale jsou přesvědčení, že pozorovaní tvorové jsou novým druhem velryby, který věda ještě nezná. Chtějí to potvrdit dalším studiem zvířat, klíčové přitom bude úspěšně odebrat genetické vzorky, které by se daly porovnat se vzorky v databázích.

„Pozorovali jsme něco úplně nového, něco, co jsme v této oblasti neočekávali. Něco, co vzhledem ani zvukově neodpovídá čemukoliv, co známe,“ uvedl jeden z hlavních autorů výzkumu Jay Barlow. „Úplně mi běhá mráz po zádech, když si pomyslím, že bychom mohli dokázat něco, o čem si většina lidí myslí, že je nemožné, tedy najít velkého savce, který je vědě naprosto neznámý,“ dodal oceánolog.

Jedinečná zvuková stopa i vzhled

Každý druh velryby vysílá pod vodou jedinečný akustický signál a biologové mají tyto zvuky popsané v databázích. Ale zachycený hlas nebyl nikdy předtím zaznamenán – jeho vzorec se nenašel v žádném ze souborů. Navíc i první analýzy vzhledu a vlastností těchto vorvaňovců naznačují, že se jedná o nový druh.

Možná nový druh vorvaňovce
Zdroj: Sea Shepherd

„Objev nového druhu vorvaňovce dokazuje, kolik záhad ještě zbývá odhalit v oceánech, za jejichž obranu bojují naši kapitáni, posádky i partneři,“ řekl Peter Hammarstedt z neziskové organizace Sea Shepherd.

Pozorovaní vorvaňovci patří mezi kytovce, kteří by opravdu mohli lidem dlouhou dobu unikat. Jde o středně velké kytovce s typickým „zobákem“, tedy dlouhými, výrazně protaženými čelistmi. Měří až 12 metrů a živí se zejména rybami a hlavonožci v mořských hlubinách. Vydrží tam extrémně dlouho, právě vorvaňovci drží rekordy v délce doby, na jakou umí zadržet dech.

Díky kombinaci těchto vlastností se s lidmi setkávají jen výjimečně. Na hladinu se vynoří jen na několik desítek minut, aby tam doplnili zásoby vzduchu, a pak opět mizí stovky i tisíce metrů pod vodu.