Čína uspěla se startem své nejsilnější rakety, experimentální modul měl ale anomálii

Čína v úterý oznámila, že úspěšně zahájila testovací let nové verze své nejsilnější nosné rakety Dlouhý pochod 5. Předpokládá se, že raketa Dlouhý pochod 5B v budoucnu sehraje klíčovou roli při dopravě segmentů plánované čínské vesmírné stanice na oběžnou dráhu.

Na svůj premiérový let odstartovala raketa Dlouhý pochod 5B, která je dlouhá 53,7 metru, z vesmírného střediska Wen-čchang na jihočínském ostrově Chaj-nan v 18:00 místního času (12:00 SELČ).

Raketa nesla nepilotovanou kosmickou loď nové generace s návratovým modulem, do kterého se vejde až šest kosmonautů. Start byl původně připravován na polovinu či konec dubna.

Problém při návratu

Úspěch mise Dlouhý pochod pomohl zastínit neúspěch, který se čínskému kosmickému výzkumu podařil také tento týden. Čína totiž současně testovala nový návratový modul určený k přepravě nákladu na oběžnou dráhu.

Při návratu modulu ale podle čtvrtečního oznámení došlo k „anomálii“, jejíž povahu čínští experti neupřesnili. Tento modul byl chráněný experimentálním tepelným štítem, který měl objekt ochránit před extrémními podmínkami, jež vznikají při sestupu atmosférou.  

Čína chce umístit na oběžnou dráhu vlastní obdobu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která by měla být dokončena v roce 2022. Po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech se v roce 2003 stala teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru a v roce 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci.