Analýza koronaviru pomáhá vysvětlit vysoké počty italských úmrtí. Země má mnoho rizikových skupin

Předběžná analýza epidemie koronaviru v Itálii zkoumala úmrtí 150 pacientů, kteří zemřeli na nemoc COVID-19 do 6. března. Vědci popsali, že více lidí zde oproti Číně umírá především kvůli věku populace; průměrný Ital je o sedm let starší než průměrný Číňan, a právě ve vyšších věkových skupinách na nemoc umírá více osob.

U pacientů, kteří zemřeli a byli pozitivní na nemoc COVID-19, byly nejčastějšími příznaky horečka a obtíže s dýcháním – objevily se u 86, respektive 82 procent případů. Kašel mělo jen 50 procent těchto případů.

„Data naznačují, že pro ty, kdo trpí jen horečkou, by mělo stačit uvědomit svého lékaře, ale pokud se vyskytují dva symptomy, je lepší kontaktovat pohotovost,“ uvádí zpráva. Dalším doporučeným opatřením je v případě těchto symptomů rozhodně nenavštěvovat lékaře osobně, říkají autoři výzkumu. Jinak hrozí, že dojde k nakažení dalších pacientů.

Zpráva dále konstatuje, že je zapotřebí v této fázi epidemie zpomalit její vývoj a současně chránit nejvíce zranitelné. „Individuální změny, které omezují společenské kontakty, jsou základní v boji s virem, proto apelujeme na zodpovědnost všech,“ uvádí vědci.

Smrtnost je podobná jako v Číně

Veřejnost zaskočilo, kolik osob v Itálii již onemocnění podlehlo. Podle této studie jsou ale tyto údaje velmi podobné tomu, jak se epidemie chovala v Číně. Průměrný věk zemřelých v Itálii dosahoval 81,4 let, z toho 31 procent jsou ženy.

„Smrt se nejčastěji objevuje po osmdesátém roce a u osob s významnými zdravotními problémy: smrtnost je u osob ve věku nad devadesát let 14,3 procenta, 8,2 procent u osob ve věku mezi osmdesáti a devětaosmdesáti lety, 4 procenta u lidí ve věku mezi sedmdesáti a devětasedmdesáti lety, 1,4 procenta u šedesáti- až devětašedesátiletých a 0,1 procenta u lidí mezi padesátkou a devětapadesáti lety.“

V této zkoumané skupině nebylo zaznamenáno jediné úmrtí u lidí ve věku pod padesát let.

  • Smrtnost je vedle úmrtnosti (mortalita) druhým statistickým údajem popisujícím pravděpodobnost úmrtí. Úmrtnost se vztahuje k celkové populaci, smrtnost pouze k nemocným daným typem choroby.

Výzkum ukazuje, že ve všech věkových skupinách je smrtnost nižší než v Asii. Ale celková smrtnost je v Itálii vyšší; činí 2,9 procenta proti 2,3 procentům v Číně.

Příčinou je podle vědců to, že Itálie má výrazně starší populaci než Čína. Zatímco zde je průměrný věk 37 let, v Itálii je to 44 let. Právě proto hlásí Italové výrazně více pacientů starších osmdesáti let, a proto je celková smrtnost vyšší než v Číně. A to přesto, že se italským lékařům daří v této věkové skupině zachraňovat více životů než jejich čínským kolegům.

„Analýza těchto údajů nám umožňuje provést vyhodnocení dalších doporučení toho, jak se chovat,“ uvádí vědci. Zdůrazňují také, že je potřeba tyto údaje neustále doplňovat a aktualizovat.