Technická univerzita v Ostravě bude mít privátní mobilní síť 5G. Spustí ji v polovině roku

Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě (VŠB-TU) spustí privátní mobilní síť 5G. Postupně se tak stane největší živou laboratoří v Česku s ambicí testovat například auta s autonomním řízením nebo simulovat digitální výrobu vedle té fyzické. Do provozu se má kampusová síť 5G dostat v polovině tohoto roku.

Privátní kampusová síť se rozšíří o 5G technologie. Vysoká škola chce realizovat nejen vědecké výzkumy, ale také komerční pilotní projekty. Vzniknout má vlastně jakési smart město, ve kterém škola vyzkouší fungování digitální společnosti. 

„Mluvíme o stovkách megabitů za sekundu až gigabitů za sekundu se zpožděním několika milisekund. Druhá je oblast internetu věcí, senzoriky a napojení velkého množství malých zařízení, které dokáží využívat potenciál a přenosovou kapacitu systému 5G,“ uvedl odborný asistent na Fakultě elektrotechniky a informatiky (FEI) VŠB-TU Ostrava Libor Michalek.

Plně digitalizovaná výroba

V areálu vysoké školy báňské už v těchto dnech dokončují budovu, ve které vzniká univerzitní chytrá minitovárna. Součástí takzvané smart factory, tedy jakési továrny budoucnosti, bude například plně digitalizovaná výroba, která bude fungovat vedle té fyzické.

„Je tam i část Homecare, vedle které bydlí lidé. Jsou to pozorovací byty pro sledování života a potřeb bydlících občanů. Dále je to část Automotiv, kde budeme provádět simulace a testování nejmodernějších automobilových systémů, které jsou integrovány ve vozidlech s elektrickým pohonem nebo u vozidel s plánovaným autonomním řízením,“ přiblížil proděkan FEI VŠB-TU Ostrava Petr Šimoník. 

5G bude brzy nutností

5G je označení pro internet páté generace, která má nabídnout mnohem rychlejší a stabilnější internet. Nemá však nahrazovat předchozí generace a má fungovat zároveň i se sítěmi 3G a 4G. 

Nová generace ale nevzniká proto, aby mohli lidé z internetu rychleji stahovat například filmy nebo hudbu. 5G je potřeba například kvůli IoT (internet věcí). K internetu se bude v následujících letech připojovat stále více věcí, které by spolu měly vzájemně komunikovat, na což předchozí generace internetu nestačí. Novou síť chce do jednoho roku testovat i Česko.