Lék, který by mohl najít uplatnění proti koronaviru, vznikl v USA. Klíčovou roli hraje český vědec

Hledání léku na koronavirus (zdroj: ČT24)

Společnost Gilead Sciences zvažuje, že nabídne proti epidemii wuchanského koronaviru léčebný přípravek remdesivir, který byl původně vyvinutý proti ebole.

„Gilead aktivně diskutuje s vědci a klinickými lékaři ve Spojených státech a Číně ohledně vypuknutí koronavirové epidemie a potenciálu remdesiviru jako účinné léčby,“ uvedl pro agenturu Reuters mluvčí společnosti. Potvrdil to i ředitel amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob (NIAID) Anthony Fauci. Řekl, že jeho agentura s Gileadem spolupracuje na tom, aby mohly tuto antivirovou léčbu testovat na lidech nakažených novým koronavirem.

NIAID již dříve testoval remdesivir na pacientech s ebolou, jeho účinnost se ale ukázala jako slabší než u jiných léků. Podle Fauciho je však její léčebný potenciál proti koronavirům vyšší. To potvrzuje i studie z roku 2018, která naznačila, že koronaviry obecně mohou být remdesivirem zranitelné.

Jedním z jejích autorů je i český vědec Tomáš Cihlář. Právě on je ve farmaceutické společnosti Gilead Sciences viceprezidentem pro virologii. Vedl tým asi sedmdesáti virologů, kteří pracovali na vývoji látky proti smrtící horečce ebola. 

Co je remdesivir

Zatímco vývoj vakcíny proti novému koronaviru může trvat celé roky, remdesivir má tu výhodu, že už na lidech testován byl, byť ne v souvislosti s wuchanským koronavirem. Klíčové je, že v testech se neukázaly žádné zásadní vedlejší účinky. Ve spolupráci s americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí byla roku 2015 látka, na které Cihlář pracoval, testována společně s dalšími léčivy na pacientech s ebolou.

U eboly byly účinnější jiné léky, navíc epidemii eboly se podařilo zdárně potlačit. O tři roky později ale studie ukázaly, že remdesivir může fungovat proti širokému spektru koronavirů, určitě proti MERS a SARS. A také, že tato látka nezpůsobuje mutaci virů. Funguje tak, že blokuje rozmnožování viru a brání tak šíření jeho genetické informace. 

„Je to látka, která se lépe dostane k viru do plic a díky tomu může proti němu velmi dobře účinkovat. Předpokládám, že právě tato látka by mohla být jednou z nejlepších, které by mohly v případě, že se nákaza rozšíří, být použité,“ uvedl pro Českou televizi Radim Nencka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. „Produkt firmy Gilead remdesivir je z mého pohledu nejnadějnější.“

„Je to experimentální látka, která ještě není schválená, ale předpokládám, že pro tento účel by se mohla použít. Je v obecném zájmu, aby se tato látka použila,“ věří vědec. Podle Nencky se v Číně začaly testovat také takzvané proteázové inhibitory, tedy léky vyvinuté původně proti HIV. „Ty ale podle údajů amerických vědců nemají takovou účinnost jako remdesivir.“

První test už proběhl

Podle agentury Bloomberg už Gilead lék použil, a to u pětatřicetiletého pacienta ve státě Washington. Zákrok proběhl v Providence Regional Medical Center v Everettu nedalo Seattlu. „Pokud vím, jde o první známý případ na světě, kdy byla tato látka použitá na člověku proti viru,“ uvedl Jay Cook, který toto centrum vede. „Cítili jsme, že výhody tohoto léku převyšovaly potenciální rizika, která mohla být spojená s jeho užíváním,“ dodal Cook. 

Zápal plic se u pacienta zlepšil během pouhého jediného dne.  A to aniž by se u něj projevily nějaké vedlejší účinky, informovali vědci v odborném časopise New England Journal of Medicine

Stopa profesora Holého

V rozhovoru pro Hospodářské noviny roku 2015 Tomáš Cihlář uvedl, že tyto látky jsou do jisté míry inspirované původními výzkumy profesora Antonína Holého. Holý byl český chemik, který objevil řadu látek, které dnes léčí miliony lidí po celém světě.

Stál například za jedním z nejúčinnějších léků v boji s epidemií AIDS. Antivirotikum Viread je vyráběné na základě licence jeho původních objevů, stejně jako jiný účinný lék působící proti viru pásového oparu, viru pravých neštovic a virovému zánětu oční sliznice. Další preparát zase úspěšně potírá virovou hepatitidu typu B. Gilead využívá řadu patentů na některé léky Antonína Holého.

Thajská cesta

Další možnost léčby koronaviru ukázalo Thajsko. To oznámilo, že se podařilo vyléčit jednu čínskou pacientu s koronavirem pomocí kombinace dvou antivirotik (lopinaviru a ritonaviru) běžně používaných proti AIDS. Spojili je s přípravkem oseltamivir, což je lék na chřipku, který fungoval proti epidemii koronaviru MERS. Jednasedmdesátiletá žena přitom byla ve vážné stavu - ten se zlepšil jen 48 hodin po podání léků. 

Antivirotika proti AIDS zkouší také Čína a tato cesta je nadějná i podle ruských vědců.