TÉMA

Gilead Sciences

Británie jako první schválila molnupiravir, lék proti covidu v tabletě. Zájem o něj má i Česko

Británie ve čtvrtek jako první země na světě schválila použití antivirotika molnupiravir pro léčbu covidu-19. Pilulku od americké farmaceutické společnosti Merck & Co lze jako první léčivo v tabletě používat i při domácí léčbě covidu. Podle výsledků klinických testů tento lék u nakažených koronavirem snižuje riziko hospitalizace a úmrtí nejméně na polovinu.
4. 11. 2021|

WHO je proti užívání remdesiviru. Nejsou podle ní důkazy, že zlepšuje vyhlídky pacientů na uzdravení

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala stanovisko, v němž nedoporučuje používat lék remdesivir proti covidu-19. Podle ní chybějí jakékoli důkazy, že přípravek zvyšuje šance na přežití pacientů s touto nemocí či že u nich snižuje potřebu plicní ventilace. Antivirotický lék remdesivir získal celosvětovou pozornost coby potenciálně účinný lék pro pacienty s vážným průběhem covidu-19 a zdravotníci jej čím dál častěji používají při léčbě pacientů v nemocnici. Jeho skutečná účinnost v klinické praxi nicméně zůstává nejistá.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 21:28|

Stav Čecha léčeného remdesivirem se výrazně zlepšuje, oznámila nemocnice

Stav pacienta s COVID-19, kterému lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) tři dny podávají experimentální lék remdesivir, se výrazně zlepšil. Muž, kterého nemocnice přijímala se selháním plic, mohl být odpojen od přístroje ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve. Ředitel VFN David Feltl nicméně novinářům na odpoledním briefingu řekl, že stav pacienta zůstává velmi vážný, navíc se zlepšoval už před podáním léku. Zdůraznil, že je nutné především řešit testovací kapacity a možnosti zdravotnického personálu, který nyní podle něj pracuje na hraně sebeobětování.
27. 3. 2020|

Výrobce léku remdesivir přestává udílet povolení k jeho užití. Kvůli přílišné poptávce

Americká firma Gilead Sciences, která vyvinula potenciálně účinný lék proti koronaviru remdesivir, přestává „kvůli přílišné poptávce v posledních dnech“ udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let, uvedla agentura Reuters s odkazem na prohlášení společnosti.
22. 3. 2020|

Státní ústav pro kontrolu léčiv schválí použití léku remdesivir v Česku

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na webu informoval, že dá léku na COVID-19 s účinnou látkou remdesivir kladné stanovisko. Použití zatím v ČR a EU neschváleného léku musí povolit ministerstvo zdravotnictví na základě stanoviska SÚKL. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula již dříve uvedl, že Česko je v kontaktu s americkou firmou Gilead, která lék vyvíjí. Může požádat o jeho použití pro vybrané české pacienty.
17. 3. 2020|

V USA začaly testy léku na koronavirus, který vyvíjel český vědec Cihlář

V americkém státě Nebraska začaly klinické testy léku remdesivir, který by mohl pomoci lidem nakaženým novým typem koronaviru. S odkazem na vyjádření místních zdravotnických úřadů o tom informovala agentura AP. Lék před několika lety vyvinul tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences, v jehož čele stojí Čech Tomáš Cihlář.
26. 2. 2020|

Lék, který by mohl najít uplatnění proti koronaviru, vznikl v USA. Klíčovou roli hraje český vědec

Společnost Gilead Sciences zvažuje, že nabídne proti epidemii wuchanského koronaviru léčebný přípravek remdesivir, který byl původně vyvinutý proti ebole.
2. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 09:36|