Loď Starliner se vrátila po nezdařené misi. Původně měla dorazit k ISS

Události: Kosmická loď Starliner fimy Boeing úspěšně přistála v Novém Mexiku (zdroj: ČT24)

Kosmická loď společnosti Boeing CST-100 Starliner v neděli přistála v Novém Mexiku po nezdařené vesmírné misi. Po startu se jí v pátek nepodařilo dostat na oběžnou dráhu, po níž měla dorazit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Společnost Boeing ani Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) podle agentury Reuters zatím nevědí, co bylo příčinou toho, že software nedokázal loď po úspěšném startu dostat na oběžnou dráhu.

Asi půl hodiny po startu společnost Boeing informovala, že se nezažehly motory, které měly loď dopravit na stanovenou oběžnou dráhu.

Let měl být testem pro využití této lodi k dopravě astronautů na ISS, což by umožnilo ukončit závislost na ruských lodích Sojuz.

Přistání bylo bez problémů

V neděli Starliner přistál v poušti v Novém Mexiku ve stanovené době ráno místního času (13:58 našeho času). Celý testovací let tak trval místo původně plánovaného týdne jen 48 hodin. Přistání bylo bez problémů a tři hlavní padáky se otevřely podle plánu.

Na palubě nebyla posádka, jenom figurína pojmenovaná Rosie the Rocketeer, která seděla u řídící desky. Ta dostala jméno po hrdince druhé světové války známé jako Rosie the Riveter – Růženka Nýtovačka. Stala se ikonou žen, jež pracovaly za války v továrnách a loděnicích a podílely se na výrobě munice pro armádu.

Stejně jako Rosie se v neděli zpět na Zem vrátilo oblečení, jídlo a vánoční dárky, které měl Starliner dopravit na ISS.