Čeští lékaři poprvé provedli párovou výměnu ledvin s Izraelem

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a ze dvou izraelských nemocnic provedli v první polovině prosince první párovou výměnu ledvin mezi oběma zeměmi. Nový orgán při ní získali tři příjemci z Česka a tři z Izraele. Je to poprvé, co se párová výměna uskutečnila s mimoevropskou zemí, řekl na tiskové konferenci ředitel IKEM Michal Stiborek.

IKEM v srpnu podepsal memorandum o spolupráci při transplantacích ledvin od žijících dárců s Izraelem. Stiborek označil za velký úspěch, že se první párová výměna uskutečnila už po necelých čtyřech měsících. Ukazuje to podle něj na výbornou spolupráci lékařů z obou zemí.

Nyní uskutečněná transplantace podle Stiborka rozšiřuje možnost pro české pacienty, že naleznou vhodného dárce ledviny.

Lékaři z Izraele dopravili do Česka jednu ledvinu a obratem odletěli zpět s orgánem od českého dárce. Lékař Jiří Froněk z IKEM, který na české straně transplantace prováděl, zdůraznil, že jedna párová výměna umožnila sestavit řetěz transplantací, který ve výsledku zlepšil život šesti pacientům.

Mezikontinentální spolupráce

Párové výměny nemocnice zavedly v případech, kdy se ledvina, kterou se rodinný příslušník rozhodne nemocnému věnovat, pro jeho příbuzného nehodí například kvůli jiné krevní skupině, ale najde se vhodný příjemce jinde.

Česko už od roku 2016 takto spolupracuje s Rakouskem, letos uzavřelo dohodu i s Izraelem.  Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) uskutečnění transplantací dokazuje nadstandardně dobré vztahy mezi Českem a Izraelem.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se díky projektu posouvá potenciál české transplantologie. Izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron uvedl, že poprvé získali izraelští pacienti ledvinu od žijícího dárce z cizího státu v rámci párové výměny. Je to podle něj důkaz vysoké úrovně medicíny v Česku i v Izraeli.