Lidí s nemocnými ledvinami přibývá, důležitá je prevence

Lidí s nemocnými ledvinami přibývá, důležitá je prevence (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá lidí s transplantovanou ledvinou i těch závislých na dialýze. S novým orgánem jich tu teď žijí víc než čtyři tisíce, mechanickou náhradu potřebuje šest a půl tisíce nemocných. Podle odborníků hraje právě u ledvin obzvlášť důležitou roli prevence. Léčba je mnohem úspěšnější, když pacienti přijdou dřív, než ledviny úplně selžou.

V současné době se až čtyřicet procent pacientů dostává k lékaři ve chvíli, kdy je stav jejich ledvin natolik špatný, že už jejich funkčnost lékaři nedokáží úplně zachránit. Odhalit, že s ledvinami není něco v pořádku, mohou lékaři poměrně snadno. Stačí k tomu vyšetření ranní moči a odběr krve, kde se vyšetří hladina kreatininu, který dobře informuje o úrovni funkce ledvin. Potíž ovšem spočívá v tom, že zdaleka ne všichni chodí na preventivní prohlídky a zdaleka ne všichni praktičtí lékaři ve chvíli, kdy vidí nepříznivé výsledky, odesílají své pacienty ke specialistům.

  • V lékařství se jedná o proces nahrazující přirozenou funkci ledvin u pacientů, kteří ji ztratili buď dočasně, nebo trvale. 
  • Ledviny, pokud fungují správně, odstraňují z krve odpadní produkty (draslík, močovinu a podobně) a zbavují tělo přebytečné vody.
  • Vylučovací a očistnou funkci ledvin lze nahradit právě pomocí dialýzy. Tím se v krvi udržuje bezpečná hladina chemických látek a řídí se také krevní tlak.
  • Některé funkce zdravých ledvin však ani dialýza nahradit nedokáže. Především jde o jejich hormonální funkci. Zdravé ledviny vytvářejí hormon erytropoetin, který je nezbytný pro tvorbu krve a dialyzovaným pacientům se dodává injekčně. 
  • Dialýza nedokáže nahradit funkci zdravých ledvin při aktivní tvorbě vitaminu D, který je zodpovědný za správné složení kostí a dalších tkání a orgánů.
  • Zdroj: Wikipedia.cz

K dialýze lékaři potřebují přístup k hluboko uložené cévě s dostatečným průtokem krve. Pokud mají čas, mohou ji chirurgové propojit s žílou na ruce. Po zákroku ale může pacient začít na dialýzu chodit až po několika týdnech, když se rány zahojí.

Pokud je potřeba akutní zásah, zavádí lékaři katetr – tedy speciální hadičku – přímo, nejčastěji krční žilou. Tahle metoda by měla být až náhradním řešením. „Nejdéle žijí ti, kteří mají přirozený spoj mezi tepnou a žílou, nejkratší ti, kteří jsou dlouhodobě na katetru,“ vysvětlil zástupce vedoucího Koronární jednotky III. interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole Jan Malík.

V Česku se přípravou na dialýzu a případnými komplikacemi zabývá zejména pražské Centrum pro cévní přístupy. Místní lékaři provádějí ročně stovky výkonů a patří tak mezi evropskou špičku.

Ledviny jsou životně důležité, filtrací krve odstraňují z těla odpadní látky. Každý den očistí 180 litrů krve, tedy veškerou krev až padesátkrát.

Vydáno pod