Astronomové objevili u Saturnu dvacet neznámých měsíců. Celkem jich tak má nejvíc ve Sluneční soustavě

Vědci objevili dvacet nových měsíců, jež obíhají Saturn. Tento plynný obr je díky tomu planetou s největším počtem měsíců ve Sluneční soustavě. Dosud měli odborníci za to, že s počtem 79 měsíců je na prvním místě Jupiter, při započítání nově objevených jich ale má Saturn o tři více, informovala agentura Reuters.

Tři nové družice jsou drobné, jejich průměr dosahuje pouze tří až šesti kilometrů. Za pomoci havajského teleskopu je objevil tým vedený Američanem Scottem Sheppardem z Carnegieho vědeckého institutu ve Washingtonu. „Saturn je měsíční král,“ uvedl Sheppard v prohlášení.

Vědci odhadují, že měsíce jsou pozůstatky jiných, větších družic, které se před dávnými časy roztříštily po střetu s asteroidem nebo kometou. „Tyto nové měsíce dokazují, že Sluneční soustava bývala kdysi velmi chaotickým místem,“ řekl Sheppard, podle kterého většinu menších těles buď formující se planety pohltily, nebo je odmrštily mimo své gravitační pole.

Oběžné dráhy nových měsíců Saturnu
Zdroj: Carnegie Institute

Většina nových měsíců obíhá prstencovou planetu v opačném směru, než se Saturn točí. Ve směru otáčení planety, jak je tomu většinou zvykem, se pohybují pouze tři. Jedno z nově objevených těles obíhá Saturn v neuvěřitelné vzdálenosti 24 milionů kilometrů. Pro srovnání, Měsíc se nachází 386 tisíc kilometrů od Země.

Další měsíce čekají na objevení

Podle autorů výzkumu je velmi pravděpodobné, že se měsíců kolem Saturnu podaří objevit ještě mnohem více, ale zřejmě už ne současnými technologiemi. Další generace dalekohledů, jako bude například Velký Magellanův dalekohled vznikající v Chile na observatoři Las Campanas, by ale měla ukázat okolí vnějších planet mnohem detailněji.

Ačkoliv se donedávna mělo za to, že nejvíce družic má Jupiter, vědci vždy Saturnovy měsíce považovali za velmi zajímavé. Aby je učinili pro veřejnost ještě zajímavějšími, umožnili, aby jména pro nově objevená tělesa mohl navrhnout kdokoli.

Voda na měsících

Ledový měsíc Europa u Jupitera je podle NASA jedním z nejslibnějších míst v naší soustavě, které by mohlo obsahovat život – pod silnou vrstvou ledu se na jednom z pólu pravděpodobně nachází celý oceán. Zmrzlý povrch, který by mohl ukrývat životodárnou tekutinu, má i největší Saturnův měsíc Titan nebo gejzíry posetý Enceladus, který také obíhá kolem Saturnu.