Nově objevený pavouk dostal jméno po vojácích ze Star Wars. Žije tři tisíce metrů vysoko

Pavouci z čeledi sklípkanošovitých žijí na velké části Severní a Střední Ameriky. Zvláštní výjimku však dosud tvořila Kolumbie, kde je nikdy nikdo neviděl. Nový výzkum ale v této zemi odhalil rovnou šest druhů těchto pozoruhodných pavouků. A jeden z nich se hned stal výškovým rekordmanem.

Čtyři z nově nalezených pavouků nebylo možné zařadit k žádnému existujícímu rodu, proto pro ně jejich objevitelé museli vytvořit zcela nový rod. Pojmenovali ho Stormtropis, podle vojáků z filmové série Star Wars. Vědci svůj objev popsali v odborném časopise ZooKeys.

Sklípkanošovití byli pro přírodovědce dlouhou dobu záhadou, nedařilo se je zařadit mezi ostatní pavouky. Všech 12 druhů těchto středně velkých pavouků si je značně podobných – dají se poznat na první pohled podle jejich výrazných holých nohou. Právě proto, že vypadají jeden jako druhý, pojmenovali je biologové podle klonových vojáků ze slavné sci-fi ságy.

Imperiální stormtrooper
Zdroj: Wikimedia Commons/ big-ashb

Pro vědce je na těchto pavoucích fascinující jejich schopnost připevňovat si na své tělo částečky hlíny; díky tomu jsou schopní neobvykle působivé kamufláže. A právě to byl také hlavní důvod, proč tak dlouho unikali v Kolumbii pozornosti přírodovědců.

„Stormtroopeři jsou ve Star Wars hlavní pozemní jednotkou Impéria. Všichni tito vojáci si byli velmi podobní a také se někdy maskovali – ale měli dost nemotorné pohyby. Přesně jako tato nová skupina pavouků,“ uvedli autoři objevu. „Chtěli jsme si pohrát se jménem známého rodu Paratropis, ale samozřejmě jsme současně chtěli vzdát poctu jedné z největších ság všech dob,“ dodali.

Pavouk rekordman

Jeden z nově objevených pavouků, který dostal jméno Stormtropis muisca, se stal rovnou i držitelem výškového rekordu pavouků z tohoto rodu. Vědci ho totiž našli v nadmořské výšce kolem 3400 metrů – existují ale náznaky, že se pohybuje dokonce v nadmořské výšce nad 4000 metrů. Tomuto výzkumu se chtějí biologové věnovat v dalších letech, pavouci totiž obyčejně tak vysoko nežijí.

Maskování tito pavouci nevyužívají tak často při lovu, jako spíše, když se chtějí sami ukrýt před potenciálními predátory. Vědci také zaznamenali, že se rádi zahrabávají do půdy, což zatím u tohoto rodu nebylo dříve pozorováno; pravděpodobně se jedná o druhotnou adaptaci na zvláštní prostředí, v němž pavouci žijí.