Japonská sonda Hajabusa úspěšně odebrala vzorky z asteroidu Ryugu

Japonská kosmická sonda Hajabusa 2 kolem čtvrteční půlnoci úspěšně přistála na asteroidu Ryugu vzdáleném asi 340 milionů kilometrů od Země. Po odebrání vzorků opět odstartovala a vydala se zpět na oběžnou dráhu kolem asteroidu. Na svém webu to oznámila japonská kosmická agentura JAXA.

Aparát přistál na předem vybrané plošině o průměru šesti metrů a z povrchu planetky odebral pomocí sací hubice vzorky. Vše probíhalo přesně podle plánů, sonda odstartovala zpět těsně po půlnoci.

Gratulaci k úspěšnému odběru poslal i tým kolem americké sondy OSIRIS-REx:

Přípravné procedury předcházející odběru materiálu začaly ve středu, kdy sonda zahájila sestup ze své parkovací pozice ve výšce zhruba 20 kilometrů nad povrchem asteroidu.

Odborníci vybrali pro kontakt prostor označovaný jako L08-E1. Nachází se v blízkosti rovníku asteroidu mezi krátery Kontaro a Brabo. Celá operace probíhala automaticky, protože povely ze Země by putovaly k sondě příliš dlouho.

Ve chvíli, kdy se sběrná hubice dotkla povrchu, vystřelil z ní rychlostí 300 metrů za vteřinu pětigramový projektil z tantalu. Částice asteroidu, které se po nárazu vymrštily do prostoru, hubice odebrala. Sekundu po kontaktu s povrchem pak sonda začala opět stoupat.

Náboj z Hajabusy
Zdroj: JAXA

Mise neskončila

Sonda má v plánu další dvě přiblížení pro sběr vzorků. Během posledního pokusu chtějí vědci získat materiál z hloubky. Na povrch proto z výšky 500 metrů vystřelí projektil, který vytvoří kráter. Z jeho dna pak sonda vzorek odebere.

  • Hajabusa znamená japonsky sokol stěhovavý.
  • Ryugu znamená dračí palác. V japonské mytologii to je mytický zámek, který leží pod hladinou. V lidové pohádce ho na zádech želvy navštíví rybář a vrátí se z něj se záhadnou krabicí. Podobně, jako se vrátí se vzorky Hajabusa 2.

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu po třech a půl letech loni v červnu. Sonda už na povrch dopravila kontejner MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B a také německý přistávací modul MASCOT. Sonda nese také kontejner MINERVA-II 2 s robotem Rover-2, přistání na povrchu je plánováno na červenec.