Život v opuštěných Sudetech odkrývá turistický průvodce

Události: Život v opuštěných Sudetech (zdroj: ČT24)

Opuštěné a vysoko v kopcích na severu Čech se rozpadají desítky vesnic. Žili v nich sudetští Němci a po válce museli odejít. Odsun německých obyvatel skončil před 75 lety. Sudety tehdy opustily až tři miliony lidí. Těžký život v osadách teď mapuje nový turistický průvodce.

Osady jsou ukryté hluboko v lesích. Například ve Vitíně žilo přes sto lidí. Uprostřed dnes stojí zbytky největšího statku. Žila tu rodina Hahmových. Před odsunem sepsala všechen majetek, třeba i kožichy nebo jednu kytaru. Zachovala se i pozvánka pro kluky do tanečních nebo razítko.

Nový průvodce tak připomíná obyvatele žijící okolo Bukové hory vysoko nad řekou Labe. Stezka je dlouhá 11 kilometrů a spojuje jednu zaniklou vesnici a pět menších osad. Historici ji udržují, aby byla průchozí. U cesty jedno vydání knihy symbolicky zakopali.

Jsou tam i náhrobky lidí, kteří tam kdysi žili. V létě je muzejníci instalovali na opravovanou silnici v centru Ústí nad Labem. Chtěli upozornit na katastrofální stav německých hřbitovů v příhraničí. 

„Našli jsme i hroby přímo s nápisem Stará Homole se jmény původních obyvatel,“ řekl historik Karel Konopka. 

Sudety mívaly nejhustší osídlení z celé země. Opuštěné domy po válce osídlili lidé z vnitrozemí. „Daleko lepší bylo žít u řeky, kde je průmysl a větší možnost výdělku, než tady na vídrholci v místech, kam nebyla zavedena elektřina,“ popsal autor průvodce Petr Karlíček. 

Často tam silně fouká. I kvůli tomu se vesnice rychleji rozpadá. Nově jeden z kmenů zničil nejzachovalejší domovní štít.