TÉMA

Zmrazení platů ústavních činitelů

Zvažujeme zmrazení soudcovských platů, sdělil Blažek zástupcům justice

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v úterý sdělil zástupcům justice, že stát uvažuje o faktickém zmrazení platů soudců a státních zástupců v příštím roce, a to zřejmě zásahem do platové základny. Po jednání to novinářům oznámil místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk. Šéf Soudcovské unie Libor Vávra konstatoval, že je předčasné v tuto chvíli vyhrožovat, nebo naopak chválit, protože politická jednání nejsou u konce. Blažek záměr, který je součástí vládního konsolidačního balíčku, pro média nekomentoval.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 20:59|

Příspěvky na bydlení se zvýší, platy ústavních činitelů zůstanou na loňské úrovni. Zeman novely podepsal

Příspěvky na bydlení kvůli razantnímu zdražení energií vzrostou a dosáhne na ně širší okruh lidí. Vládní novelu, jež dávky upravuje, podepsal Miloš Zeman. Předloha rovněž umožní kabinetu, aby letos příspěvky na bydlení dál zvýšil, pokud by ceny elektřiny a plynu dál rostly. Bude účinná zveřejněním ve sbírce. Prezident zároveň podepsal novelu, která od února zmrazí platy ústavních činitelů na loňské úrovni. Ta je podle kritiků protiústavní kvůli snížení platů soudců i schválení ve stavu legislativní nouze. O podpisech informoval Hrad.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 13:53|

Senátní výbor se postavil proti novele o zmrazení platů ústavních činitelů

Novele o zmrazení letošních platů ústavních činitelů na loňské úrovni hrozí v Senátu zamítnutí. Odmítnutí návrhu ve středu doporučil ústavně-právní výbor. Informoval o tom jeho předseda Tomáš Goláň (ODS). Horní komora o předloze, kterou má na programu ještě hospodářský výbor, rozhodne ve čtvrtek.
19. 1. 2022|

Platy ústavních činitelů se od února asi vrátí na loňskou úroveň, sněmovna schválila vládní novelu

Platy ústavních činitelů, které se počátkem roku zvýšily, se zřejmě od února vrátí na loňskou úroveň. Sněmovna schválila vládní novelu, podle níž se mají platy zákonodárců, členů vlády, prezidenta i soudců a státních zástupců pro letošní rok snížit. Podle hnutí ANO ale hrozí zrušení novely Ústavním soudem. Poslanci v úterý také odsouhlasili zvýšení příspěvků na bydlení kvůli zdražování energií. V nejsledovanějším bodům letošní první řádné schůze bude patřit středeční jednání o vyslovení důvěry novému koaličnímu kabinetu Petra Fialy (ODS).
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 19:36|