TÉMA

Zlomeniny

S příchodem léta se kupí dětské úrazy

Spolu s rostoucími teplotami a koncem školního roku záchranáři stále častěji vyjíždějí k tonoucím nebo k letním úrazům. Ordinace plní zvlášť o víkendech děti s pohmožděninami a zlomeninami. Nejobvyklejší příčinou jsou podle lékařů pády z kol a koloběžek, případně při jiných volnočasových aktivitách. Objevují se ale i závažnější případy. Skok do neznámé vody může podle odborníků vést k těžkému poranění páteře. U vody dochází i k těm nejhorším scénářům. Utonutí je v Česku u dětí druhým nejčastějším smrtelným úrazem.
před 4 h hodinami|

Česko zaostává v prevenci nemoci kostí. Lékaři chtějí situaci zlepšit díky plošnému screeningu osteoporózy

Vyšetření kostí se stává součástí běžných prohlídek u praktiků a gynekologů. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od dubna zahájila plošný screening osteoporózy, kterou trpí odhadem až 800 tisíc lidí. Mnozí však o nemoci nevědí, protože ve včasném záchytu zatím patří Česko k nejhorším v Evropě.
8. 4. 2023|

30 let zpět: Vakuové fixační prostředky pro záchranáře

Nový typ vakuových fixačních prostředků zlínské firmy začal usnadňovat práci záchranářům a zdravotníkům v sanitních vozech. Dlahy a matrace z lehkých materiálů, které umožňují pohodlné a rychlé znehybnění při zlomeninách, vyzkoušela s kladnou odezvou také horská služba v rakouském Kitzbühelu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 2. 2021|