Česko zaostává v prevenci nemoci kostí. Lékaři chtějí situaci zlepšit díky plošnému screeningu osteoporózy

Události: Plošný screening osteoporózy (zdroj: ČT24)

Vyšetření kostí se stává součástí běžných prohlídek u praktiků a gynekologů. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od dubna zahájila plošný screening osteoporózy, kterou trpí odhadem až 800 tisíc lidí. Mnozí však o nemoci nevědí, protože ve včasném záchytu zatím patří Česko k nejhorším v Evropě.

„Osmdesát procent lidí, kteří mají osteoporózu, se vůbec nedostane k lékaři a mnohdy z těch, u kterých už víme, že mají osteoporózu, tak nedostávají léčbu,“ podotýká Vladimír Palička, předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. 

Největším rizikem ohledně nemoci kostí bývá zlomenina krčku stehenní kosti, se kterou se ročně léčí desítky tisíc lidí. Třicet procent z nich do roka po úrazu umírá. 

Všeobecná zdravotní pojišťovna proto nově spustila plošný sreening osteoporózy. Do něj se mohou zapojit gynekologové i praktičtí lékaři. Ve dvouletých intervalech budou lékaři sledovat ženy po ukončení menopauzy a muže od pětašedesáti let. Starší ročníky pak lékaři automaticky vyšetří speciálním přístrojem nebo je odešlou do center.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Cílem je zachytit to onemocnění ve včasných stadiích, kdy se ještě neprojevuje. Vychází to levněji než řešit následky,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Přestože jde o stále častější metabolickou chorobu, specialistů a center je však v Česku málo. Úbytek kostní hmoty lze zastavit moderními léky a tkáň znovu vystavět, trvá to ale několik let.  

„V minulém roce se léčilo zhruba 105 tisíc klientů s problematikou osteoporózy u VZP a domníváme se, že je nedoléčeno z našich klientů něco kolem pěti set tisíc,“ doplňuje  náměstek ředitele pojišťovny Jan Bodnár. 

obrázek
Zdroj: ČT24