TÉMA

Žalobkyně

Střelec z fakulty duševní poruchou netrpěl, uvedla státní zástupkyně

Motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebyl dán duševní poruchou. S odvoláním na zkoumání znalkyně v psychologii to při čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru uvedla státní zástupkyně Jana Murínová. K dřívějším informacím, že se střelec v minulosti léčil na psychiatrii, žalobkyně poznamenala, že ne každý člověk, který vyhledá pomoc psychiatra, je nemocný.
25. 4. 2024Aktualizováno25. 4. 2024, 18:43|

Mladík, který mačetou zabil učitele, dostal 12 let vězení. Musí podstoupit i léčení

Jaroslav Řehák, který loni v březnu ve škole v pražské Michli zabil mačetou učitele, má jít do vězení na dvanáct let. Rozhodl o tom pražský městský soud. Mladík by měl podstoupit i ambulantní léčení. Rozsudek zatím není pravomocný. Řehák se k činu přiznal, už v prosinci u soudu vypověděl, že ho pedagog ponížil při zkoušení a šikanoval ho.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 15:17|

Brněnský soud poslal v kauze přidělování bytů do vazby Bradáče i Červinku

Městský soud v Brně poslal v kauze údajné manipulace s byty na radnici Brno-střed do vazby dva z osmi obviněných. Týká se to jednatele realitní kanceláře Zdeňka Červinky a politika ODS Otakara Bradáče. Zbylých šest obviněných je na svobodě. Policie provedla 28 domovních prohlídek a vyslechla 30 lidí. O tom, že žalobkyně pro dva z obviněných žádá vazbu, informovalo na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 15:17|

Právo funguje, politika je ale nefunkční, říká Přibáň. Podle něj je možné, že Putin skončí před soudem

Právo nyní funguje. To, co ale nefunguje, je v tuto chvíli politika. Ta je paralyzována, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce profesor právní filozofie a sociologie Jiří Přibáň na téma války na Ukrajině a válečných zločinů páchaných Rusy. Zmínil, že v Rusku je možný pouze palácový převrat. Podle bývalé žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu Anny Richterové je nyní nefunkční i Rada bezpečnosti OSN. Nejefektivnější vyšetřování podle ní povede Mezinárodní trestní soud.
1. 5. 2022|