TÉMA

Tranzitní plynovod

Evropská komise vyslyšela Česko, bude řešit německý poplatek za tranzit plynu

Evropská komise podpořila Českou republiku a bude se zabývat českým požadavkem na zrušení poplatku, který Německo vybírá za tranzit zemního plynu přes své území. Po skončení jednání v Bruselu to uvedl český ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).
4. 3. 2024|

Síkela chce prosadit zrušení německého poplatku za tranzit plynu. Vede k většímu dovozu z Ruska, tvrdí

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) bude v pondělí jednat v Bruselu o zrušení poplatku, který vybírá Německo za tranzit zemního plynu. Jeho zrušení by mohlo vést ke snížení množství dováženého ruského plynu do Česka, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. O cenách energií i zelené politice Evropské unie Síkela debatoval s exministrem průmyslu a místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem a prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Janem Rafajem.
3. 3. 2024|

30 let zpět: První propojení tranzitního plynovodu se Západem

Před 30 lety mohl do Československa poprvé potrubím putovat plyn ze Západu. Propojení tranzitního plynovodu se západoevropskými sítěmi znamenalo velký průlom v problematické závislosti na východních zdrojích. Tři a půl kilometrové potrubí ze Spolkové republiky Německo však nebylo podle plánů posledním napojením na sítě západní Evropy. Směšovací stanici vybudoval Plynostav Pardubice za tři měsíce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 11. 2021|