TÉMA

Tom Stoppard

Ve Zlíně uvedou hru rodáka Stopparda. Příběh o zneužívání psychiatrie věnoval disidentům

Městské divadlo Zlín ve spolupráci s Filharmonií Bohuslava Martinů uvádí 24. dubna v české premiéře hru Toma Stopparda. Inscenaci EGBDF aneb Kdo se naladí na správnou notu zasadil zlínský rodák do psychiatrické léčebny, kde se potkají dva muži: jednomu zní v hlavě orchestr, druhého násilně zavřou za politické názory. Stoppard hru z konce sedmdesátých let věnoval kritikům sovětského režimu.
24. 4. 2024|

Cenu Tony za nejlepší hru dostal Stoppard za drama o Židech. I jeho rodina utíkala před Hitlerem

Americkou cenu Tony za nejlepší divadelní hru obdržel Tom Stoppard. Britský autor českého původu si ocenění vysloužil dramatem Leopoldstadt o židovské rodině. Stoppard sám má židovské kořeny, jeho rodiče odešli ze Zlína před hrozbou nacismu.
12. 6. 2023|

Tom Stoppard bere Národní divadlo moravskoslezské na Bouřlivou plavbu

Činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského vyráží na Bouřlivou plavbu. Ostravská scéna se rozhodla do repertoáru přidat britskou konzervační hru montypythonovského ražení. Dramatik Tom Stoppard si v ní utahuje z operetních klišé a divadelních autorů.
21. 9. 2022|

Z malé obce se stal „Mekkou moderní architektury“. První zmínka o Zlíně je stará 700 let

Zlín si připomíná 700 let od první písemné zmínky o městě. Poprvé byl zmíněn 28. února 1322 v kupní smlouvě, kdy královna vdova Eliška Rejčka kupuje část panství, které zahrnovalo městečko Zlín. V hlavním sále zlínského zámku město vystavilo věrnou kopii uvedené listiny. Na pondělní večer připravilo i besedu s historiky a ve zlínském kostele svatého Filipa a Jakuba mši.
28. 2. 2022|

30 let zpět: Dát trochu peněz dobrým spisovatelům

Prahu navštívil Tom Stoppard, významný britský dramatik moravského původu a od 70. let také podporovatel protikomunistického disentu v zemích východního bloku. V rozhovoru pro ČST hovořil o literární ceně, jíž propůjčil své jméno a jejímž prostřednictvím od roku 1984 finančně podporoval české autory závažných esejistických děl.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
4. 5. 2021|

Zemřel publicista a filmový kritik Antonín Jaroslav Liehm. Držiteli ceny Toma Stopparda bylo 96 let

Zemřel publicista, překladatel a filmový kritik Antonín Jaroslav Liehm, bylo mu 96 let. Liehmovo jméno je úzce spjato s Literárními novinami 60. let minulého století a s propagací nové československé filmové vlny v západní Evropě. Podstatnou část svého života prožil v exilu, před sedmi lety se přestěhoval zpátky do Prahy. Na jaře 2015 převzal Cenu Toma Stopparda, v říjnu téhož roku mu prezident udělil medaili Za zásluhy.
4. 12. 2020|