TÉMA

Thun 1794

Porcelánka v Klášterci nad Ohří po dvou stoletích končí. O práci přijdou desítky lidí

Společnost Thun 1794 z Karlovarska uzavřela porcelánku v Klášterci nad Ohří. Její výrobu začalo vedení firmy kvůli ztrátám omezovat už v minulých letech, o práci teď přišlo i zbývajících bezmála šedesát lidí. Vedení porcelánky věří, že se mu v dalších dvou podnicích podaří výrobu udržet.
13. 5. 2024|

Regulovaná část ceny elektřiny meziročně vzroste o 65,7 procenta

Energetický regulační úřad (ERÚ) oznámil, že regulovaná složka ceny energií v příštím roce výrazně vzroste. Pro domácnosti se u elektřiny meziročně zvýší o 65,7 procenta, což by mělo znamenat asi 1077 korun za megawatthodinu (MWh) víc. Je to méně, než navrhoval v říjnu. Průměrná domácnost, která spotřebuje kolem tří MWh za rok, tak za regulovanou část zaplatí zhruba o 3232 korun navíc. U plynu bude vyšší o 38,8 procenta, což je nárůst asi o 125 korun za MWh. Ještě výrazněji regulovaná složka stoupne u velkých odběratelů. Konečné ceny elektřiny by se však podle ERÚ oproti letošku příliš změnit neměly, a to kvůli poklesu tržních cen, u plynu pak mají dokonce klesnout.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 23:18|

Porcelánky ohrožuje růst cen energií. Mají obavy ze zahraniční konkurence

Výrazné zdražení energií ohrožuje konkurenceschopnost českých porcelánek na světovém trhu. Od nového roku jim hrozí další výdaje kvůli zvýšení regulované složky energií. Například porcelánce v Nové Roli na Karlovarsku by tak mohly vzrůst náklady na výrobu a provoz až o dvacet milionů korun. Stejně jako další tuzemské porcelánky by proto uvítala pomoc státu. Ministerstvo průmyslu už slíbilo, že se tím bude zabývat.
15. 11. 2023|