Porcelánka v Klášterci nad Ohří po dvou stoletích končí. O práci přijdou desítky lidí

Události v regionech: Společnost Thun 1794 z Karlovarska uzavřela porcelánku v Klášterci nad Ohří (zdroj: ČT24)

Společnost Thun 1794 z Karlovarska uzavřela porcelánku v Klášterci nad Ohří. Její výrobu začalo vedení firmy kvůli ztrátám omezovat už v minulých letech, o práci teď přišlo i zbývajících bezmála šedesát lidí. Vedení porcelánky věří, že se mu v dalších dvou podnicích podaří výrobu udržet.

V minulém desetiletí v klášterecké porcelánce pracovaly dvě stovky lidí. Po pandemii koronaviru a kvůli energetické krizi se výroba ale loňský rok postupně omezovala. „Je to velice smutné, protože porcelánka v Klášterci by letos oslavila 230 let od založení. Bohužel musela skončit,“ uvedl ředitel závodu Zdeněk Zapský.

„Jak se výroba snižovala, tak byly prostory využívané pro výrobu možná ze čtyřiceti procent. Provoz se stával nerentabilní,“ doplnil generální ředitel společnosti Vlastimil Argman.

O práci v klášterecké porcelánce přišlo posledních bezmála šedesát lidí. „Konec je těžký, to je samozřejmé pro všechny, kteří jsme tady spoustu let dělali,“ popsal bývalý zaměstnanec Pavel Cidylo.

Klášterec byl na svou porcelánku pyšný. Vybral si ji i režisér Juraj Herz k natočení známé komedie Holky z porcelánu. Radnice teď pomáhá propuštěným lidem najít práci. „To jsou lidé, kteří tam pracovali celý život. Jsou těžko uplatnitelní jinde na trhu práce,“ uvedl místostarosta Klášterce nad Ohří Petr Hybner (Hnutí sport, zdraví, prosperita).

Společnost další propouštění nechystá

Vedení firmy ČT potvrdilo, že žádné další propouštění v současnosti neplánuje, ať už jde o provozovnu v Nové Roli nebo v nedalekém Lesově. Společnost zaměstnává čtyři sta lidí.

Kvůli konkurenceschopnosti se chce firma nově orientovat i na výrobky určené pro gastronomický provoz. „Aby byl v provozech víc odolný a nebyl tak náchylný k odštěpu,“ nastínila designérka Lenka Sárová.

Vloni společnost dosáhla tržeb ve výši 394 milionů korun. Je to o sto milionů méně než v předešlém roce.