Porcelánky ohrožuje růst cen energií. Mají obavy ze zahraniční konkurence

Události v regionech: Provoz porcelánek ohrožuje růst cen energií (zdroj: ČT 24)

Výrazné zdražení energií ohrožuje konkurenceschopnost českých porcelánek na světovém trhu. Od nového roku jim hrozí další výdaje kvůli zvýšení regulované složky energií. Například porcelánce v Nové Roli na Karlovarsku by tak mohly vzrůst náklady na výrobu a provoz až o dvacet milionů korun. Stejně jako další tuzemské porcelánky by proto uvítala pomoc státu. Ministerstvo průmyslu už slíbilo, že se tím bude zabývat.

Přestože porcelánka Thun 1794 šetří a využívá i zbytkové teplo z pecí na vytápění, náklady jí podle jejího vedení od nového roku skokově stoupnou – za plyn odhadem o pět milionů korun. Více zaplatí také za elektrickou energii a mzdy.

Novorolská porcelánka exportuje sedmdesát procent výrobků do zahraničí – například do zemí Evropské unie, dále do Egypta nebo do Brazílie.

Německé porcelánky podpoří stát

Konkurovat například německým porcelánkám, které finančně podpoří stát, je pro české firmy obtížné. Tržby se propadají a zdražovat zboží už konkrétně porcelánka v Nové Roli nemůže, protože by přišla o odběratele. Případnému propouštění se chce vyhnout.

„Jestliže německý průmysl bude podpořený jako energeticky náročný průmysl, tak budou samozřejmě na trhu zvýhodněni,“ řekl ředitel společnosti Vlastimil Argman. 

Jednání s vládou

Ekonomové firmám radí jednat s vládou o podobné podpoře. „Může to být na jedné straně ve zdražení samotných vstupů, na druhé straně to může být třeba v nepříliš efektivní technologii. Je zapotřebí vzít v potaz tyto dva rámce. Udělat si rozvahu a následně v tomto vyjednávat,“ uvedl ekonom Emil Vacík. 

„Německý návrh nyní analyzujeme z hlediska dopadu na český průmysl. Následně na vládní úrovni spolu se zástupci firem rozhodneme o dalším postupu,“ sdělil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Pokles zakázek, jak upozorňují ekonomové, způsobilo už v létě uzavření porcelánky v Klášterci nad Ohří.