TÉMA

Termokamera

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

Města mohou žádat o dotace na podporu zeleně, připraveno je skoro šest miliard

Až šest miliard korun půjde z dotací Evropské unie na rozšiřování zeleně v Česku. Žadatelé mohou peníze použít třeba na výsadbu stromů nebo hospodaření s vodou. Cílem programu je podle ministerstva pro místní rozvoj snížit dopady klimatických změn.
19. 3. 2023|

U Nelahozevsi leží sudy s jedovatou chemikálií

Obyvatelé Nelahozevsi mají obavy z tisíců sudů s jedovatou chemikálií, které volně nehlídané leží nedaleko města. Část jich firma odvezla na skládku u Mostu, kde skončily nelegálně zakopané. V kauze jsou obviněni manažeři dvou firem. Zbytek nádob zůstal na původním místě a nově je část sudů i odkrytá.
27. 11. 2022|

Termokamery jsou v kurzu. Pořizují je soukromé firmy i státní správa

Státní instituce, ale i soukromé společnosti si nově pořizují termokamery. Ty rozpoznají člověka s teplotou, který přichází do jejich prostorů. Zaměstnavatel poté nemusí povolit příchozímu vstup do budovy.
19. 4. 2020|

Reportéři ČT: Vláda ignoruje nabídky pomoci českých firem a s okázalými díky nakupuje v Číně

Čína před vypuknutím pandemie ve světě vykupovala roušky, zjistil think-tank Sinopsis. Podle oficiálních údajů čínského celního úřadu jich dovezla přes dvě miliardy. O měsíc později je prodávala dalším zemím včetně Česka. Vláda je slavnostně vítala na letišti a děkovala za pomoc, která nebyla zdarma. Kabinet dohodl dodávky na dlouho dopředu a nabídky českých firem schopných alespoň částečně zajistit materiál vesměs ignoroval. Výjimku tvořily například firmy holdingu Agrofert nebo sponzora ANO. Tématem se zabývali Ondřej Golis, Hanuš Hanslík a Aneta Snopová z Reportérů ČT.
7. 4. 2020|