Města mohou žádat o dotace na podporu zeleně, připraveno je skoro šest miliard

Události: Dotace EU na rozšíření zeleně (zdroj: ČT24)

Až šest miliard korun půjde z dotací Evropské unie na rozšiřování zeleně v Česku. Žadatelé mohou peníze použít třeba na výsadbu stromů nebo hospodaření s vodou. Cílem programu je podle ministerstva pro místní rozvoj snížit dopady klimatických změn.

O peníze mohou žádat úřady ministerstvo pro místní rozvoj. Téměř šest miliard korun pomůže nejen se zelení, ale třeba taky s budováním kašen nebo vodních ploch. 

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by měl program do budoucna hlavně pomoci s negativními dopady klimatických změn ve městech. „Za posledních deset let počet úmrtí v hlavním městě během léta vzrostl na dvojnásobek. Globální oteplování je reálné. Ve městech, ale i na venkově se to projevuje velmi silně a je potřeba s tím něco dělat,“ míní. 

„Nejméně peněz mají nejméně rozvinuté regiony a nejvíce peněz má ten nejvíce rozvinutý region, což je Praha, takže já si trošku myslím, že by se na to mohl ještě pan ministr podívat,“ nabádá bývalá šéfka resortu pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). 

Část peněz je určená i pro zvířata. A to třeba na postavení pítek, krmítek, ptačích budek nebo útočišť pro různé druhy. 

Peníze na snížení dopadů klimatických změn
Zdroj: ČT24/Ministerstvo pro místní rozvoj

Stromy jsou při snižování teploty ve městě nejefektivnější

Podobu během několika měsíců změní kvůli oteplování například českobudějovický Park Čtyři Dvory, který je u největšího místního sídliště Máj, kde žije přes dvacet tisíc lidí. Radnice zvažuje, že by na tento rozsáhlý projekt využila právě evropské dotace.

„Vznikne takový parčík, bude tam hřiště pro psy, u toho stromy, vždycky to bude zastíněno stromy. Zeleně se tam snažíme dát co nejvíc,“ ujišťuje první náměstek primátorky Českých Budějovic Petr Maroš (ODS). 

Zkušenosti s rozšiřováním zeleně i kvůli ochlazování ulic má také Praha 3. Za posledních dvacet let tamní radnice vysázela na vytipovaných místech 850 stromů. Ročně městská část za jejich údržbu a výsadbu zaplatí pět milionů.

„Nejlepší způsob, jak ulice ochladit, je sázet stromy. Ty zlepšují i vlhkost, prašnost ovzduší. To je ten nejefektivnější způsob, jak město ochlazovat,“ shrnuje radní Prahy 3 Jan Bartko (Piráti). Připomíná rovněž, že v létě během teploty třiceti stupňů termokamerou změřil teplotní rozdíly mezi chodníkem a stínem ve výši patnáct stupňů.