TÉMA

Sto let Československa

Interview ČT24

Pavel Kosatík: Nepsaná pravidla demokracie možná nemáme v krvi

Nechci jen oprašovat staré nádobí, historie je důležitá pro přítomnost a hlavně pro budoucnost, nepochybuje Pavel Kosatík. V rekapitulaci letošního, „osmičkového“ roku by se takové spojnice daly najít, jak ukázalo Interview ČT24 s tímto historikem, spisovatelem a scenáristou.
29. 12. 2018|
Sto let Československa

„Zítra to spustíme.“ Studenti si připomínají sto let republiky hrou Václava Havla

Hrou Václava Havla si 100. výročí vzniku Československa připomínají studenti ze dvaadvaceti škol po celé zemi. Ti nejlepší uvedou inscenaci Zítra to spustíme na konci listopadu v pražském Divadle v Dlouhé. Příběh o vzniku republiky se poprvé představil už v roce 1988, tedy v době, kdy autor patřil mezi zakázané.
5. 11. 2018|

Rozpad Československa byl pro obě země nejhorší i nejlepší událostí zároveň, říká prezident Kiska

Československo by slavilo stovku, kdyby ještě existovalo. Místo něj ale vznikly dva nástupnické státy, a tak v ústředí oslav stojí hned dva prezidenti. Ten slovenský, Andrej Kiska, v poslední době aktivně zasahoval do politického dění během krize po vraždě Jána Kuciaka. I o tom mluvil v rozhovoru s Michalem Kubalem, zároveň se ale vrátil i ke společné československé historii i roli Evropské unie. (Slovenská verze rozhovoru zde).
28. 10. 2018|
Sto let Československa

Nemám strach, že se Evropa rozpadne, říká následník rakousko-uherského trůnu

Střední Evropa by měla spolupracovat ještě více než nyní, s takovým vzkazem přijel do Brna Karel Habsbursko-Lotrinský. Podle posledního nástupce rakousko-uherského mocnářství jde o kulturně a historicky spojený prostor. Spolupracující menší státy můžou navíc podle něj vytvořit adekvátní protiváhu Německa nebo Francie v Evropské unii. Vnuk posledního císaře Karla I. zdůraznil, že pro to, abychom mohli chápat současnost a dívat se do budoucnosti, je nutné pochopit především minulost.
27. 10. 2018|
100 let Československa

100 let republiky v Jihomoravském kraji

Kulatých 100 let od založení Československa si připomíná také Jihomoravský kraj. Čeští a slovenští hokejisté se spolu utkají v souboji univerzit, do Bučovic a Rudice se vrátí sochy Masaryka, na brněnském Špilberku návštěvníky provede výstavou o první světové válce její kurátor. V bohunickém kampusu se dobrovolníci pokusí o zápis do Guinessovy knihy rekordů poskládáním největší mapy Československa.
26. 10. 2018|
100 let Československa

100 let republiky ve Zlínském kraji

Kulaté výročí vzniku republiky si o víkendu připomíná i Zlínsko. V celém kraji se pro návštěvníky zdarma otevřou muzea a galerie. Na zlínském náměstí Míru se místní setkají s Masarykem a Baťou, v Rožnově pod Radhoštěm navodí dobovou atmosféru orchestr Avion Big Band. Ve slovenském Bradle pak oslavy vyvrcholí u mohyly Milana Rastislava Štefánika.
26. 10. 2018|
Události komentáře

Zeman chystá soukromou party za veřejné peníze, reaguje Farský na nepozvání poslanců

Z oficiální akce ke stému výročí založení Československa, kterou měl vést jako prezident, udělal Miloš Zeman soukromou party za veřejné peníze, konstatoval v pořadu Události, komentáře předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. Proto se rozhodl na Hrad nejít. Musíme si ten prostor proti hulvátství vybojovat, zdůvodnil zase předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, proč se naopak – i přes nesouhlas s prezidentem – na akci dostaví.
26. 10. 2018|

KVÍZ: Co víte o zlatém století české vědy?

Otestujte si své znalosti: Co víte o české vědě, jejích největších úspěších a problémech našeho výzkumu?
24. 10. 2018|