TÉMA

Sonda Galileo

Kosmické programy EU by se měly řídit z Prahy, agentura hledá novou centrálu

Vesmírná evropská agentura GSA, která dosud sídlí v pražských Holešovicích, se přestěhuje do jiné budovy v metropoli. Stát ovšem pro ni ze svých zdrojů nové sídlo nenašel, proto bude nové prostory pro agenturu hledat na realitním trhu od soukromých vlastníků. Vyplývá to z materiálu ministerstva dopravy, s nímž se v pondělí seznámí vláda. Agenturu čeká v příštích letech rozšíření, při němž se až ztrojnásobí počet zaměstnanců a rozšíří infrastruktura. Současné místo v budově v Janovského ulici proto bude nedostačující.
9. 4. 2021|

Analýza: Nedohoda o brexitu nezasáhne jen obchod, ale i řadu jiných oblastí

Už jen čtyři týdny zbývají do konce letošního roku a tím pádem i přechodného období, během něhož mají Velká Británie a Evropská unie na základě politického prohlášení z října 2019 dojednat podobu nového partnerství. Navzdory úsilí obou vyjednávacích týmů a soustavným ujišťováním, že obě strany mají na úspěšném výsledku vyjednávání zájem, zatím žádná dohoda na stole neleží. Avšak ani tehdy, podaří-li se dohodu schválit, nebude vyhráno. Dohoda totiž musí ještě projít schvalovacím a ratifikačním procesem na straně EU i Velké Británie. Co se změní od ledna 2021, analyzuje ve svém textu Monika Brusenbauch Meislová z Masarykovy univerzity v Brně.
2. 12. 2020|

Praha se stává centrem evropského kosmického výzkumu. Agentura GSA se zvětší na trojnásobek

Vesmírná evropská agentura GSA, která sídlí v Praze, se po plánované transformaci v příštím roce na Agenturu EU pro kosmický program rozšíří ze současných 200 zaměstnanců až na zhruba šest set lidí. Stát proto teď hledá možnosti rozšíření stávajícího sídla v pražských Holešovicích a dalších prostor.
12. 10. 2020|

Startuje festival kosmické vědy Czech Space Week. Představen bude lovec asteroidů i český družicový nosič

V Praze a Brně v pátek startuje festival kosmické vědy a průmyslu Czech Space Week. Jde o sérii akcí pro veřejnost, studenty, start-upy i průmyslové podniky zaměřené na vesmírnou tematiku. Druhý ročník zahájí v Brně soutěžní Startup weekend, v Praze otevře své dveře agentura pro evropský navigační systém GSA.
8. 11. 2019|

Evropský navigační systém Galileo po týdenní poruše opět funguje

Poskytování satelitních navigačních služeb evropským systémem Galileo bylo obnoveno. Bez dalších podrobností o tom informovala mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková a agentura GSA, která Galileo provozuje, sídlí v Praze, obnovení poskytování služeb oznámila na svém webu. Systém nefungoval od minulého čtvrtka kvůli technickým problémům pozemské části.
18. 7. 2019|